Anne Marit Jacobsen og Aksel Hennie hedres på Walk of Fame

3. juni 2019

Anne Marit Jacobsen (72) og Aksel Hennie (43) vil bli hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame. Avdukingen skjer den 17. august under Den norske filmfestivalen, samme dag som Amandaprisutdelingen. 

Walk of Fame-komiteen har valgt å hedre to skuespillere som virkelig har bidratt til å bygge opp under profesjonaliteten og kvalitetsnivået i Norges skuespillermiljø, både på teaterscenen og i film- og TV-bransjen.

En stor nasjonal kunstner
Anne Marit Jacobsen hører til teaterdynastiet Heide-Steen. Hun har vært ansatt ved Nationaltheatret i over 50 år, men har også virket ved Teatret på Torshov og i NRK. Sin skuespillerutdannelse fikk Jacobsen ved Statens Teaterskole. Like etter, i 1970, ble hun fast ansatt ved Nationaltheatret. Og på Nationaltheatret har hun forblitt – og medvirket i rundt 75 forskjellige oppsetninger. Anne Marit Jacobsen filmdebuterte 1965 i novellefilmen 4 x 4. I senere tid har hun spilt i filmene Som du ser meg (2012) og Norske byggeklosser (2018). I 2016 mottok Jacobsen Amandakomiteens ærespris for sin mangeårige karriere på scene, film og TV. I høst er hun aktuell i rollen som Torunn i filmen Barn, regissert av Dag Johan Haugerud, og fremover blir hun også å se i en ledende rolle i Henrik Martin Dahlbakkens «Gledelig jul». Men før den tid gleder vi oss til å hedre en stor nasjonal kunstner i Haugesund i august.

Anne Marit Jacobsen vant Amandakomiteens ærespris i 2016. Foto: Jan Kåre Næss/Den norske filmfestivalen

Fra Norge til Hollywood
Aksel Hennie er utdannet ved Teaterhøgskolen i Oslo. I tillegg til flere teateropptredener har han gjort inntrykk i en rekke filmer; blant annet 1732 Høtten (1998), Jonny Vang (2003), Buddy (2003) og Uno fra 2004, som han i tillegg regisserte og skrev manus til. I 2008 spilte han hovedrollen i storfilmen Max Manus, hvor hans fortolkning av motstandshelten ble hyllet med en Amanda for Beste mannlige hovedrolle. Til sammen har Aksel Hennie vunnet fem Amandapriser. Han har også etter hvert hatt suksess internasjonalt; først i den amerikansk-britiske krigsfilmen Age of Heroes, deretter blant annet The Martian (2015) og The Cloverfield Paradox fra 2018. Han er nå i gang med innspillingen av den kommende actionthrilleren The Doorman. Med sitt engasjement og enestående nærvær har Aksel Hennie opparbeidet seg et navn som en av de mest varierte og solide skuespillerne vi har i Norge. Dette ser vi frem til å markere ved avdukingen i august.

 

Aksel Hennie har ved flere anledninger besøkt filmfestivalen i Haugesund. Her er han til stede ved premieren av Pionér i 2013. Foto: Helge Hansen/Den norske filmfestivalen

Om Walk of Fame

Haugesund fikk i 2015 sin egen Walk of Fame, da skuespillerne Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var de første som fikk navnene sine meislet inn i granitten i Haraldsgaten. I 2016 var det Liv Ullmann og Jakob Oftebro, i 2017 skuespillerne Pia Tjelta og Bjørn Sundquist. I fjor gikk turen til Toralv Maurstad og Agnes Kittelsen.

En komité med fem medlemmer leverer årlig sin innstilling til Walk of Fame. Årets Walk of Fame-komite har bestått av: Ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn, festival- og programsjef i Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, markedskoordinator i Haugesund sentrum næringsdrift Camilla Klovning Strømø , administrativ leder i Den norske filmfestivalen Nina Samdal samt Håkon Laastad, daglig leder i Laastad & Co.