Tre Haugesund-filmer snikåpner Den norske filmfestivalen

14. juli 2016

 

Det blir en lokal festkveld av de sjeldne når hele tre filmer med Haugesund-tematikk får sine premierer på festivalens første dag, lørdag 20. august.

Den historiske dokumentaren Det renner gull i gatene – byen bygd på sildabein, regissert av Karl Johan Paulsen, vil få en egen spesialvisning lørdag kveld, i etterkant av åpningen av festivalutstillingen i Billedgalleriet. Like etterpå er det duket for heftig action og høy musikk, da kortfilmen Run, regissert av Cato M. Ekrene, vises som forfilm til musikkdokumentaren Cocks & Crosses – Musikken som ikke ville dø, regissert av André Løyning.

Det er stor stas å kunne by på hele tre premierer med høy grad av lokalt tilsnitt og som viser fram hva Haugesund har å by på av historie, musikk og filmmiljø, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen.

 

Det renner gull

©Det renner gull i gatene – byen bygd på sildabein. Regissør Karl Johan Paulsen

Det renner gull i gatene – byen bygd på sildabein

Dokumentaren Det renner gull i gatene – byen bygd på sildabein, regissert av Karl Johan Paulsen, tar for seg framveksten av sildabyen, og særlig jobbetida i Haugesund som var en svært spesiell tid for byen. I storhetstiden under 1. Verdenskrig, også kalt jobbetida, er Haugesund et eventyr av spekulanter og gründere, men også dyktige, strategisk tenkende redere og eksportører. I løpet av noen få tiår utvikler Haugesund seg fra en sølepytt til å bli Norges fjerde største sjøfartsby, og Norge er på denne tiden en av verdens ledende sjøfartsnasjoner. Regissør Karl Johan Paulsen er godt kjent for det lokale publikum etter at han hadde stormende suksess med filmen Mannedamene i 2004, Fartein Valen i 2010 og Lysets vanvidden film om kunstmaler Lars Hertervig i 2013.

Byen struttet av energi, og det er ingen tvil om at Haugesunds utvikling fra ingenting til Norges sildehovedstad og til en ledende sjøfartsby – er unik i norsk sammenheng, sier regissør Karl Johan Paulsen.

Regissør Karl Johan Paulsen vil være til stede på premieren i Haugesund.

 

Run

© RUN. MANUELFILM/Jone Stava Regissør Cato M. Ekrene.

Run

Kortfilmen Run er regissert av Cato M. Ekrene, og har sin hovedhandling i byens gågate Haraldsgata. Jan, som akkurat har kommet ut av fengsel og sliter med gjeld, møter sin gamle venn Olav, som fortsatt er rusavhengig. Olav setter Jan i en desperatsituasjon, og filmen handler om hvor langt man er villig til å gå for å unngå å havne i fengsel. Filmen fikk Award of Recognition i april på Hollywood International Moving Picture Film Festival.

– Jeg er utrolig stolt for at jeg endelig skal få vise Run til publikummet lokalt, men at det skulle bli på årets filmfestival hadde jeg aldri trodd. Jeg er både stolt men også nervøs for hva responsen blir, men jeg føler at Run holder et høgt nivå, og jeg er 100% fornøyd, sier regissør Cato M. Ekrene.

Regissør Cato M. Ekrene, Jørgen Langhelle og Kim Sønderholm kommer til premieren i Haugesund.

Cocks

© Cocks & Crosses – Musikken som ikke ville dø. Regissør André Løyning

Cocks & Crosses – Musikken som ikke ville dø

I dokumentaren Cocks & crosses – Musikken som ikke ville dø, har regissør André Løyning fulgt Årabrots vokalist Kjetil Nernes siden vinteren 2014. Bandet Årabrot kommer fra Haugesund og har lånt navnet fra søppelplassen der. Etter ti år som et kritikerrost og grensesprengende rockeband hadde de fått Spellemannspris, overlevd turneer, interne oppgjør og en rekke oppbrudd. Vokalist Kjetil Nernes har søkt ro i den lille bygda Djura i Dalarna i Sverige, bare for å få en dramatisk beskjed om at han snart skal dø av strupekreft. Nernes nekter å gi seg og sjonglerer isteden turnering og plateinnspilling. Filmen følger ham gjennom hverdagen i Djura, konserter i Oslo, plateinnspilling i Chicago, bryllup med popstjerna Karin Park, turnering på vestkysten av USA og i de daglige kunstneriske prosessene sine.

– Dette er en enorm anerkjennelse for mitt prosjekt. I mange år har jeg hatt stor beundring for Kjetil Nernes og hans kunstneriske virke, og de siste årene har jeg fått følge det på et par meters avstand. Filmen representerer alt jeg står for og tror på; mennesket i kunsten, kunsten i livet, behovet for noe å tro på, og det å ha en høyere himmel over det man driver med sier regissør André Løyning.

Andre Løyning, Kjetil Nernes og Karin Park kommer alle til premieren i Haugesund.