Toralv Maurstad og Agnes Kittelsen hedres på Walk of Fame

11. juni 2018

Toralv Maurstad (91) og Agnes Kittelsen (38) vil bli hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame. Avdukingen skjer i august under Den norske filmfestivalen.

Walk of Fame-komiteen har valgt å hedre to skuespillere som virkelig har bidratt til å bygge opp under profesjonaliteten og kvalitetsnivået i Norges skuespillermiljø, både på teaterscenen og i film- og TV-bransjen.

En ekte nasjonalskatt
Toralv Maurstad ble født inn i en teaterfamilie og har et navn som alltid vil ha gjenklang på den norske film – og teaterscenen. Allerede sju år gammel sto han på scenen som prins Mamilius i Et Vintereventyr på Nationaltheatret. Han har siden den gang bygget seg opp en imponerende karriere som strekker seg over 60 år, som skuespiller, regissør og teatersjef både på Oslo Nye teater og Nationaltheatret. Maurstad utdannet seg til teaterskuespiller ved The Royal Acadamy of Dramatic Art, og gjort minneverdige opptredener i forestillinger som Brand, Lang dags ferd mot natt og Vente på Godot. I tillegg har han gjort seg bemerket på film og TV, også her siden barnsben av: I 1937 spilte han i Ibsen-filmatiseringen Fant. Senere har han spillet i produksjoner som Kalde Spor og Flåklypa Grand Prix, for ikke å glemme patriarken Georg Anker-Hansen i Hotel Cæsar.

I høst er han tilbake på teaterscenen i tittelrollen til Peer Gynt på Det Norske Teatret, forøvrig der hans foreldre møttes i sin tid. Før den sirkelen avsluttes gleder vi oss til å feire ham i Haugesund.

Toralv Maurstad i Kalde Spor. Foto: SF NorgeEksepsjonelle Agnes
Agnes Kittelsen har siden årtusenskiftet opparbeidet seg et navn som en av de mest varierte og solide skuespillerne vi har i Norge. Etter endt utdannelse ved Statens Teaterhøgskole i 2003, ble hun snart en favoritt hos publikum med roller på mange av de største scenene i Norge. I tillegg til hennes mange teateropptredener, gjorde Kittelsen inntrykk i storfilmene Max Manus og Kon-Tiki. For rollen som Tikken Lindebrække i førstnevnte film vant hun Amandaprisen for Beste kvinnelige birolle i 2009. Hun har også bemerket seg som Atle Antonsens kule og merkverdige sekretær Malin i den kritikerroste TV-serien Dag. For tiden spiller hun i forestillingen 11 år på Det Norske Teatret.

Med sin naturlige sjarme og enestående nærvær er Agnes Kittelsen blitt en kjent og kjær skikkelse i det norske kulturlivet, som alltid tar interessante rollevalg. Dette ser vi frem til å markere ved avdukingen i august.

Agnes Kittelsen i Kon-Tiki. Foto: Nordisk Film


Om Walk of Fame

Haugesund fikk i 2015 sin egen Walk of Fame da skuespillerne Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var de første som fikk navnene sine meislet inn i granitten i Haraldsgaten. I 2016 var det Liv Ullmann og Jakob Oftebro og i fjor kom turen til skuespillerne Pia Tjelta og Bjørn Sundquist.

En komité med fem medlemmer leverer årlig sin innstilling til Walk of Fame. Årets Walk of Fame-komite har bestått av: Komiteleder og leder i Haugesund sentrum Odd Fossan-Waage jr., ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn, festival- og programsjef i Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, administrativ leder i Den norske filmfestivalen Nina Samdal og spesialpedagog ved Haugaland videregående skole Bjørg Hauge Sund. De fire førstnevnte er alle faste komitémedlemmer, mens Hauge Sund er valgt for inneværende år.