“Tønes” avslutter Den norske filmfestivalen i Haugesund 2019

25. juni 2019

Portrettet av den folkekjære visesangeren Frank «Tønes» Tønnesen får æren av å avslutte programmet under den 47. norske filmfestivalen i Haugesund. Filmen er regissert av André Løyning og Kristian Landmark.

– Vi er kjempeglade for å kunne annonsere at Tønes blir årets avslutningsfilm, og at Løyning og Landmark nok en gang bringer en strålende musikkfilm til Haugesund. Tønes er både en bredt tilgjengelig og hjertevarm, humoristisk film om stor kunst og gleden over det lille livet, og vil gi en perfekt avslutning av årets festival, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen.

Regissør André Løyning gleder seg også over nyheten:

– Pomp og prakt kler verken Tønes eller musikken hans, men det er noe han absolutt fortjener. På sine 25 år på scenen har han ikke bare blitt en stor og folkekjær artist, men tekstene hans sier også veldig mye om hvordan mange av oss egentlig er og hvordan det er å bo i dette ganske rare og fine landet. Filmen vår prøver å vise dette. Jeg håper og tror at folk fra hele Rogaland kan møte opp og lage en folkefest for å hylle en av sine viktigste og samtidig relativt ukjente artister.

Tett på Tønes

2018 feiret Frank «Tønes» Tønnesen 25 år som artist. Siden hans første konsert under en klassefest på Grubeheimen i Sokndal kommune har den tidligere elektrikeren fra Hauge i Dalane blitt en av våre største og viktigste artister. Tønes har mottatt Prøysenprisen, Dialektprisen, flere Spellemann-priser og vært nominert til Nordic Music Prize.

Journalist og filmskaper André Løyning fulgte Tønes gjennom små og store begivenheter i jubileumsåret for å bli bedre kjent med ham. Filmen er et portrett av en av visesangeren som ble boende i hjembygda, og skriver sanger som berører de fleste av oss. Hvem er mannen, hvor kommer de helt særegne sangene hans fra, og hva sier de om oss alle?

Landmark og Løyning har tidligere laget Cocks & Crosses – musikken som ikke ville dø, som hadde premiere på Den norske filmfestivalen i Haugesund i 2016. De kommer til festpremieren i Haugesund, selvfølgelig i godt selskap med Tønes selv.

Filmen har premiere på utvalgte kinoer i høst.

Kontaktpersoner
Festival- og programsjef Tonje Hardersen på mobil 928 30 559 eller e-post: tonje@kino.no

Informasjonsansvarlig Rita Louise Haugeland på mobil 974 27 739 eller e-post: rita@filmfestivalen.no

Produsent Kristian Landmark på mobil 906 92 776 eller e-post: kristian.landmark@gmail.com