Sven Nordin og Ingrid Bolsø Berdal hedres på Walk of Fame

29. juni 2020

Sven Nordin (63) og Ingrid Bolsø Berdal (40) vil bli hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame. Avdukingen skjer den 15. august under Den norske filmfestivalen, samme dag som som offisielle åpningen av den 48. festivalen.

Walk of Fame-komiteen har valgt å hedre to skuespillere som virkelig har bidratt til å bygge opp under profesjonaliteten og kvalitetsnivået i Norges skuespillermiljø, både på teaterscenen og i film- og TV-bransjen.

En plass i det norske folks hjerter
Sven Nordin studerte skuespill på Statens Teaterskole, og ble fort ansatt i Oslo Nye Teater. Etter flere store opptredener gjennom hele 80-tallet, ble han ansatt ved Nationaltheatret i 1990, hvor han spilte en rekke ledende roller, deriblant i Ibsens John Gabriel Borkman og Shakespeares Romeo og Julie. Han fikk for alvor sin plass i det norske folks hjerter som Nils i TV-serien Mot i brøstet. I 1999 samarbeidet han med Per Christian Ellefsen på Centraltheatret om Elling og Kjell Bjarne, basert på Ingvar Ambjørnsens bøker. Dette skulle senere utvikle seg til filmen Elling, som ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film i 2002. Sven Nordin gjentok rollen som Kjell Bjarne i Elsk meg i morgen (2005), hvor han fikk en Amanda-nominasjon for beste mannlige birolle. For sin rolle som Isak Sellanrå i Markens grøde vant han både Heddaprisen og Teaterkritikerprisen i 2007. I 2009 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse St. Olavs orden «for hans innsats for norsk film og scenekunst», og for fire år siden mottok han Wenche Foss’ ærespris. Det er vår store ære å tildele Sven Nordin en Amanda-stein i august!

Et stort år for Ingrid
Ingrid Bolsø Berdal ble også utdannet fra Statens Teaterskole, og ble ansatt ved Det norske teatret så fort hun var uteksaminert. Etter sitt første år ble hun tildelt Heddaprisen for årets beste debutant i 2005. Året etter kom gjennombruddet på film, i skrekkfilmen Fritt vilt. For denne fikk hun Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller. 
Andre store roller inkluderer Sønner (2006), De gales hus (2008), Flukt (2012) og Spionen (2019). I 2013 gjestet hun Nationaltheatret i rollen som Cadette i Baby, en rolle hun samme år ble nominerttil Heddaprisen for beste kvinnelige birolle for. Berdal har også gjort karriere i USA, blant annet i actionfilmen Hercules (2014) og suksess-serien Westworld (2016-2018) på HBO. I 2020 spilte hun hovedrollen i TV2-serien Heksejakt, som hun mottok Gullruten for i kategorien Beste skuespiller. I desember kan du se henne i NRKs julekalender Stjernestøv. Et stort år for Ingrid Bolsø Berdal, og det er på sin plass at hun hedres med en Amanda-stein i august!

Om Walk of Fame
Haugesund fikk i 2015 sin egen Walk of Fame, da skuespillerne Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var de første som fikk navnene sine meislet inn i granitten i Haraldsgata. I 2016 var det Liv Ullmann og Jakob Oftebro, i 2017 skuespillerne Pia Tjelta og Bjørn Sundquist, og i 2018 gikk turen til Toralv Maurstad og Agnes Kittelsen. I fjor var det Aksel Hennie og Anne Marit Jacobsen som fikk hver sin stjerne.

En komité med fem medlemmer leverer årlig sin innstilling til Walk of Fame. Årets Walk of Fame-komite består av: Ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn, festival- og programsjef i Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, markedskoordinator i Haugesund sentrum næringsdrift Åstalill Thune Larsen, administrativ leder i Den norske filmfestivalen Nina Samdal samt Håkon Laastad, daglig leder i Laastad & Co.