Publikumsøkning for tredje år på rad

29. august 2017

Med en rekker nysatsinger i front, som Books at Haugesund, Scandinavian Debut og visningen av nordiske TV-serier, ble det i 2017 for tredje år på rad økning i publikumsbesøket til Den norske filmfestivalen. I 2017 endte festivalen med et totalbesøk på over 23 000.

1351 deltakere fra over 30 ulike nasjoner gjestet Haugesund i løpet av festivalen. Totalt ble det vist 119 filmer. I tillegg ble det vist 20 «Works in Progress», 24 filmprosjekter på Nordic Co-Production Market, 10 på Scandinavian Debut, og 6 nordiske manus ble også presentert.

Under festivalen ble det arrangert en rekke filmfaglige seminarer og workshops. Først ute var «Det smale mangfoldet – Kinomarkedet etter digitaliseringen» som så på hva som har endret seg fra analog til digital kinodrift. Terje Gaustad og Øyvind Torp fra Handelshøyskolen BI / Centre for Creative Industries (BI:CCI) presenterte forskning og analyser av norske visnings- og besøkstall. Programsjef ved SF Kino, Lars Fuglevik, kinosjef i Tysvær Øystein Simonsen og direktør i Nordisk Film Distribusjon Morten Christoffersen la fram case studier for å vise virkeligheten bak tallene.

Med «Den nordiske broen – Hvordan løfte nordisk innhold i den digitale tidsalderen» inviterte kulturminister Linda Hofstad Helleland i samarbeid med Nordisk Film & TV Fond, Norsk filminstitutt og Den norske filmfestivalen til filmpolitisk seminar. Seminaret inngår i det norske formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017. Direktør i Eurimages Roberto Olla presenterte det europeiske perspektivet og så på hvordan det legges til rette for samproduksjon og betydningen av samproduksjon for finansiering, distribusjon og markedstilgang. Administrerende direktør i Nordisk Film & TV Fond Petri Kemppinen tok for seg det nordiske perspektivet og så på hvilken type spillefilmer, dramaserier og dokumentarer som reiser på tvers av grensene, og hvordan nordisk politikk kan bidra til spredning av nordiske filmer og serier globalt. Forfatter og medieanalytiker Johanna Koljonen som er tilknyttet The Nostradamus Project, var til stede for å presentere trender innen innhold, teknologi og distribusjonsmodeller. Også her ble det presentert case studier. Direktør i det tyske filmfondet Die Filmförderungsanstalt (FFA) og generalsekretær i European Film Agency Directors (EFAD) Peter Dinges så på juridisk rammeverk for medfinansiering og hvordan Tyskland har implementert dette i sin lovgivning. Medieforsker og post doc ved Høgskolen Innlandet Vilde Schanke Sundet benyttet sitt forskerperspektiv for å se på hvorfor TV-serien SKAM har lyktes i nordisk sammenheng. Moderator for seminaret var Silje Riise Næss. Til stede for en paneldiskusjon var også Lone Korslund fra Nordisk Filmdistribusjon, Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, Synnøve Hørsdal fra Maipo Film, Fredrick Ljungberg fra Viaplay og Jannicke Haugen fra Nordisk Film Kino. Seminaret ble avsluttet av statssekretær Bård Folke Fredriksen.

I år ble det også arrangert filmpolitisk debatt i samarbeid med produsentforeningen Virke og Norsk filmkritikerlag. Til debatten moderert av Aslak Borgersrud møtte kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet Hege Haukeland Liadal, venstreleder Trine Skei Grande, Sveinung Steinsland fra Høyre og statssekretær ved kulturministerens kontor Himanshu Gulati fra Fremskrittspartiet.

Under arrangementet Books at Haugesund møttes bok- og filmbransje til seminar og pitch av fem bokprosjekter egnet for filmatisering. I tillegg ble det i år for første gang arrangert en egen arkitekturfilmfestival under navnet Norwegian ArchFest. Her ble det også bokbad med Kjartan Fløgstad om hans bok Trans-Sovjet ekspress. Av nye arrangementer var også Scandinavian Debut, hvor ti nye regitalenter fikk anledning til å pitche sine prosjekter foran et panel med produsenter, salgsagenter og representanter som støtter filmproduksjon. Av disse ti ble Guds bibliotek (Library of God) ved regissør Stian Hafstad og produsent Ine Remme belønnet med Scandinavian Debut Award, som består av 60 000 norske kroner.

Noen høydepunkter under Den 45. norske filmfestivalen:

Lørdag 19. august ble det pangåpning med utdelingen av årets Amanda-priser. Årets tv-show ble sendt på TV 2 fra Scandic Maritim Hall. Konferansier for kvelden var Pia Tjelta. Skuespillerne Bjørn Sundquist og Pia Tjelta ble begge æret med steiner i Haugesunds Walk of Fame. Cinemagi åpnet med visning av Emoji-filmen og besøk av YouTube-stjernene Prebz og Dennis i forkant av visningen.

Søndag 20. august ble festivalen offisielt åpnet med den norske filmen Thelma. Regissør og manusforfatter Joachim Trier, produsent Thomas Robsahm, manusforfatter Eskil Vogt og skuespillerne Eili Harboe, Kaja Wilkins, Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen var til stede i Haugesund. På øya Utsira ble det i samarbeid med Bygdekinoen spesialvisning av det spektakulære dramaet The Light Between Oceans. Festivalkunstner Tore Hansen åpnet sin utstilling i Haugesund Billedgalleri. I Skåre kulturkirke stilte filmkritikerne Per Haddal og Kristin Aalen til filmsamtalen «Troens liv i filmen».

Mandag 21. august var det mulig for de virkelig morgenfriske å starte dagen med yoga på utescenen, noe det ble anledning til hver morgen de påfølgende dagene under festivalen. Til rød løper før festpremieren på tv-dramaet Okkupert 2 kom regissør Erik Skjoldbjærg, produsentene Gudny Hummelvoll og Marianne Gray samt skuespillerne Henrik Mestad, Janne Heltberg og Eldar Skar. Filmene som ble laget under animasjonsverkstedet for barn ble vist på Edda. Kunstkritiker Silje Mariann Engja Sigurdsen mottok Hestenesprisen, filmdirektør Frida Ohrvik mottok Haugesund bys hederspris, Den spillende Faun og Haugesund kommunes æresbevisning Fykende måke ble gitt til biskop Erling Pettersen.

Tirsdag 22. august var det kombinert festpremiere og åpning av det nordiske filmmarkedet New Nordic Films med den danske regissøren Jens Dahls debutfilm 3 ting. Både regissør Dahl og produsent Jacob Jarek var til stede. Under åpningen ble også de fem nominerte filmene til Nordisk råds filmpris offentliggjort. Nominasjonene ble offentliggjort av Skam-skuespillerne Iman Meskini og Tarjei Sandvik Moe. Festpremiere var det også på Tommy Wirkolas What Happened to Monday, og både regissør Wirkola og skuespillerne Pål Sverre Hagen, Christian Rubeck og Stig Frode Henriksen kom til premieren. På Bedehuset i Haugesund ble det 16 mm-visning av danseklassikeren Footloose. Visningen ble innledet av Thomas Felberg kjent fra TV-programmene Tidsbonanza og Stjernekamp.

Onsdag 23. august inviterte festivalen til festpremiere på VampyrVidar med regissør Thomas Aske Berg og flere av skuespillerne på rød løper. Festpremiere ble det også for TV-serien Vikingane 2. Produsent Anders Tangen, regissørene Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen møtte til premiere med flere av skuespillerne fra serien, blant dem Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Mariann Saastad Ottesen og Silje Torp. Skuespiller Jakob Oftebro møtte også publikum i forbindelse med visningen av danske Charlotte Sielings Rivalene, hvor også Ane Dahl Torp har en rolle.

Torsdag 24. august avsluttet filmen Tom of Finland festivalen med hovedrolleinnehaver Pekka Strang til stede. Før visningen ble hele ti priser delt ut. Les om alle prisvinnerne her.

Fredag 25. august fikk publikum blant annet muligheten til å se vinnerne av FIPRESCI-prisen, Publikumsprisen, Kritikerprisen og Gledessprederen.