Prisutdeling og avslutning

20. august 2020

I kveld var det klart for prisutdeling under avslutningen av Den 48. norske filmfestivalen i Haugesund. Collini Case vant hjertet til publikum, og mottok publikumsprisen. 

Publikumsprisen:

Tyske Collini Case vant Publikumsprisen. I juryens begrunnelse står det: «Vi blir tatt med på en gripende reise med spenning fra start til slutt. Inspirert av forfatterens egen familiehistorie blir vi minnet om grufulle handlinger fra krigen som aldri må bli glemt. Filmen er regissert av Marco Kreuzpaintner og produsert i Tyskland, og således en av flere filmer og bøker derfra de seinere årene der oppgjør med landets nære fortid står i sentrum.»

Publikumsprisen blir gitt av Den norske filmfestivalen i Haugesund. Juryen er oppnevnt av TV-Haugaland, og består av Kjersti Opedal Austrheim, Mirjam Bjerkenes, Astrid Yasmin Furdal, Janne Hauge og Johnny Liadal.

Andreasprisen:

Andreasprisen for 2020 går til Kunstneren og tyven.

Andreasprisen er en økumenisk filmpris som er et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Film&Kino og avisen Vårt Land. Den er blitt delt ut siden 1985. Juryen har bestått av Kristin Aalen, Rune Steensnæs Engedal, Hanne Jacobsen og Alf Kjetil Walgermo.

Juryen sier: «Årets prisvinner forteller en oppsiktsvekkende historie om et særegent møte. Den lykkes til fulle med å minne oss på at ingen er bare det du først ser, men at hvert enkelt menneske har krav på respekt, omsorg og å bli sett på et fundamentalt plan. Filmen skildrer to mennesker som på tross av omstendighetene viser stor vilje og evne til å se hverandre. De stiller sin styrke og sin sårbarhet til skue, for hverandre og for oss, uten at det blir påtrengende eller sentimentalt. Filmen inkluderer også et kritisk perspektiv, og overrasker stadig med nye vendinger. Den bryter ned fasadene, slik kunsten kan gjøre det, og løfter fram en sterk humanitet og dype menneskelige bånd. Prisvinneren gnistrer av menneskeverd, kunst og kjærlighet

Gledessprederen:

Årets Gledesspreder gis til Summerland. Gledessprederen skal gå til en film som begeistrer og sprer glede. Filmen skal nå ut til et bredt publikum på norske kinoer. Juryen fortalte at filmen er «en rørende historie om kjærlighetens utholdenhet i utfordrende tider. Denne filmen begeistrer med sin nydelige historiefortelling og vakre bilder fra Dover, samtidig som krigen raser i andre deler av England. Filmen har en herlig fordomsfrihet på bunnen, og ett ungt hjerte viser oss at det viktigste er kjærlighet. Historiene tvinnes elegant i hverandre og gjør at vi forlater kinosalen med et stort smil om munnen og med et varmt og åpent hjerte fylt med håp og troen på magi. Filmen fortjener et stort publikum».

En jury nedsatt av Norske Kinosjefers Forbund har vurdert filmene i hovedprogrammet på årets festival. Juryen bestod i år av kinosjef på Lillehammer Kino Clarissa Bergh, film- og markedssjef på Aurora Kino Ida Kathrine Balto, og kinosjef på Fosnavåg Kino Bjørn Holum.

Best Project Award:

Denne prisen gis til det beste prosjektet i The Nordic Co-Production Market, og vinneren får delta på «The Producers Network» i Cannes. Prosjektet Dogborn vant Best Project Award. Juryen besto av Linde Fröhlich fra Nordic Film Days Lübeck, Silje Nikoline Glimsdal fra Trust Nordisk og Wendy Mitchell fra Screen International.

Juryen sa «Vi ble imponert over pitchen, spesielt regissørens lidenskapelige og personlige forbindelse til historien. Vi tror filmen vil ha stort internasjonalt potensiale på festivaler og utenfor».

Juryen ga også hederlig omtale til Norwegian Dream, regissert av Leiv Igor Devold og produsert av Håvard Gossé: «Hederlig omtale går til et prosjekt som har stort potensiale, som også var veldig gjennomtenkt og profesjonelt pitchet. Dette er en historie vi ikke har sett før, og vi ser fram til å se den ferdige filmen som kommer til å være veldig rørende. 

Next Nordic Generation:

Ti eksamensfilmer fra de nordiske filmskolene ble vist i dette programmet. Vinneren får 10.000 kroner, sponset av SF Studios Norge. Juryen besto av produsent Gary Cranner, produsent Elisa Pirir, og tidligere programsjef i den norske filmfestivalen, Håkon Skogrand.

Vinneren ble Tape, regissert av Mirjam Thorkelsdottir. Hun ble uteksaminert fra Westerdals.

I juryens begrunnelse står det: «Vinneren av årets Next Nordic Generation er en film som viser hvordan lidenskap kan overta et ungt liv. I en film som viser en uvanlig modenhet, har filmskaperen levert noe rått og ekte og bevist at hun har en sterk og original stemme. På et begrenset budsjett har manusforfatteren/regissøren levert en visuelt kompleks film og frembrakt fantastiske prestasjoner fra skuespillerne sine. Filmen sjonglerer elegant med temaer om seksualitet, forelskelse og vennskap, og utvikler seg til en voyeur-drevet fortelling om sjalusi med et fornøyelig, dramatisk vendepunkt. Historien og den filmatiske utførelsen jobber sammen for å skape et verk som resonnerer med publikum, og juryen håper at energien som vises i denne produksjonen er representativ for hva filmskaperen kan oppnå i fremtiden

Hederlig omtale gikk til Stalker, regissert av Olav Bjelland Feet.

Blant de ti filmene juryen har vurdert, var det åtte fiksjonsfilmer og to dokumentarer. Vi gir hederlig omtale til en dokumentar som hjelper oss som publikum å forstå the menneskelige sinnet og hvordan det noen ganger kan ødelegge et helt liv. Filmen viser et talent som virkelig beviser verdien av å komme nært på dokumentarsubjektene sine og vise dem gjennom linsa, og vi håper på å se mer fra ham i årene som kommer.