Prisdryss under avslutningen av Den 44. norske filmfestivalen i Haugesund

25. august 2016

Årets prisvinnere er:

 

Publikumsprisen

Publikumsprisen gikk til den italienske Perfect Strangers. Filmen er regissert av Paolo Genovese.

Juryens begrunnelse: Et elegant portrett av menneskelige relasjoner i vår tid, selv om temaet er tidløst. Filmen har et godt tempo, aldri for fort, aldri for sakte, alltid i tide. Den er tragisk, morsom og engasjerer sitt publikum. 

Filmen er produsert av Marco Belardi, og distribueres av Fidalgo.

 

Andreasprisen

Den økumeniske Andreasprisen gikk i år til den franske filmen Agnus Dei. Filmen er regissert av Anne Fontaine og produsert av Eric og Nicolas Altmayer.

Juryens begrunnelse: «Årets prisvinner bygger på en sann historie fra tiden rett etter andre verdenskrig, og er en opprivende fortelling om overgrep mot uskyldige. Krigen krever alltid sine ofre, og ondskapen rammer også de mest gudfryktige. Med stilsikker fotografering og overbevisende skuespill, uten å ty til sjablonger, tar filmen oss med på innsiden av et polsk kloster, der nonnene er blitt utsatt for grufulle ugjerninger. Alt nonnene har igjen, er omtanken og handlekraften til en ung fransk kvinne i Røde Kors. Filmen når helt ned til bunnen av det mørke rommet den utforsker, men lykkes likevel i å formulere følgende respons på ondskapens problem: «Tro er 24 timer med tvil, og ett minutt med håp.»

Norsk distributør er Tour de Force.

 

Gledessprederen

Årets Gledesspreder gikk til Magnus, regissert av Benjamin Ree.

 

Juryens begrunnelse:

«Årets Gledesspreder er en film som makter å begeistre og berøre på flere plan, og der tilbakemeldingene fra både presse og publikum er unisont positive. Dette er en film der mennesket står i sentrum, og som viser hvordan kjærlighet og fellesskap kan få fram det aller beste i oss. Filmen forteller historien om et særegent menneske og talent, og gjennom en stram og respektfull dramaturgi, samt en god porsjon humor, kommer vi godt under huden på hovedpersonen. Vi lar oss imponere over kombinasjonen av arkivmateriale og klipp fra nåtid som til sammen lar oss bli kjent med en familie som vi gjerne skulle vært en del av. Filmen fortjener virkelig et stort kinolerret og et langt liv på kino».

Filmen er produsert av Sigurd Mikal Karoliussen og distribueres av Norsk Film Distribusjon.

 

Den norske filmkritikerprisen i Haugesund

Filmkritikerprisen i Haugesund gikk til Toni Erdmann, regissert av Maren Ade.

 

Juryens begrunnelse:

«Årets vinner av Den norske filmkritikerprisen i Haugesund er like klok som den er overraskende og morsom. Filmen handler om en far og en datter, og humoren springer ut av den tause dialogen mellom de to, som sliter med å møte hverandres blikk. Skuespiller Sandra Hüllers antydende kroppsspråk er en studie i komisk underspill i relasjon til sin motspiller Peter Simonischek. Filmskaperen er en skarp, men samtidig tålmodig observatør, med dyp kjærlighet til hovedpersonene, som inviterer publikum til å delta i hver eneste scene. Årets vinner er noe så sjeldent som en komedie med dyp klangbunn og stor gjensynsverdi».

Filmen er produsert av Komplizen Film og distribueres av Arthaus.

 

FIPRESCI-prisen

Prisen gikk i år til danske Der kommer en dag. Filmen er regissert av Jesper W. Nielsen.

Juryens begrunnelse: «Denne filmen utspiller seg et sted mellom den mørke middelalderen og romalderen. Den dramatiserer et marerittaktig kapittel i vår historie med en følelsesmessig kraft og troverdighet som overskrider enkle paradigmer om godt og ondt. Juryen berømmer regissøren for konsekvent å få fram kraftfulle og velproporsjonerte skuespillerprestasjoner fra hele rollegalleriet, spesielt fra de to barna i hjertet av historien.».

Filmen er produsert av Zentropa Entertainments.

 

Best Project Award

Årets pris gikk til Amundsen & Nobile, som er regissert av Katja Næss. Prisen har blitt stemt frem av deltakerne på Nordic Co-Production Market.

 

Next Nordic Generation Award

Prisen gikk i år til svenske I`ll try again. Filmen er regissert av Jo Widerberg fra Akademin Valand

Juryens begrunnelse: «Dette årets utgave av Next Nordic Generation viser en kolossal bredde blant kommende nordiske filmskapere. Vinnerfilmen, som ble kåret av en enstemmig jury, eksellerer med en historie som synes fri for konstruerte intriger. Den anvender en organisk og dynamisk dialog, og i dens kjerne finner vi en genuin varme, et nærvær og en vilje til å gi oss et rått og sannferdig portrett av dagliglivet. 30 minutter flyr avgårde i et engasjerende drama der tre generasjoner kvinner diskuterer et potensielt livsendrende dilemma, åpent, generøst og forfriskende fritt for enhver skyldfølelse. Vinnerfilmen er I’ll Try Again, regissert av Jo Widerberg fra Akademin Valand i Göteborg».

 

Eurimages Lab Project Award

Prisen er ny for året og består av 50 000 euro. Den gikk til islandske The Wind Blew On. Regissert og produsert av Katrín Ólafsdóttir, International/Incohérence. Prisen gis av Eurimages til den mest lovende innovative filmprosjektet presentert som et work in progress.

 

Juryens begrunnelse:  «Vi ble slått av skjønnheten i bildene og hele den filmatiske tilnærmingen. Filmens konsept skaper en følelsesmessig reise, som henvender seg direkte til oss i publikum. Juryen respekterer regissørens engasjement for en sterk visjon og det uavhengige måten prosjektet har blitt utviklet på.»

 

 

 

OM PRISENE OG JURYMEDLEMMENE:

 

Publikumsprisen er et trykk av grafiker Ivar Rudi, som gis av Den norske filmfestivalen og kåres av en publikumsjury oppnevnt av Haugesunds Avis. Publikumsjuryen besto av Trude Meling, Lillian Leirvik, Tor-Erik Richardsen og David Lampe.

 

Andreasprisen er oppkalt etter filmkritikeren, teologen og pedagogen Andreas Borch Sandsdalen. Prisen er et grafisk blad av kunstneren Eli Hovdenak og er gitt av Vårt Land, Den norske filmfestivalen og Film & Kino. Prisen går til en film som har hatt premiere etter forrige års festival. Vinneren kåres av en jury oppnevnt av Vårt Land. Juryen besto av biskop Erling J. Pettersen, kinosjef Eli Røthe, filmkritiker Kristin Aalen og filmkritiker og kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo har vært juryleder.

 

Gledessprederen er en statuett av Fritz Røed. Statuetten gis av DnB, og juryen er oppnevnt av Norske Kinosjefers Forbund. Juryen for Gledessprederen besto av Hanne Jacobsen fra Bømlo kino, Even Thunes Jensen fra Kongsberg kino, Ingunn Myklevoll Sjøen fra Egersund kino og juryleder Christin Berg fra Nordisk Film kino.

 

Kritikerprisen er et grafisk blad av Olaf Storø. Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Øyvor Dalan Vik fra Dagens Næringsliv, Lars Ole Kristiansen fra Montages og Mode Steinkjer fra Dagsavisen.

 

FIPRESCI-prisen tildeles beste nordiske film, og deles ut av en jury oppnevnt av det internasjonale filmkritikerforbundet FIPRESCI. Juryen besto i år av filmkritikerne Brian D Johnson fra Canada, Gyorgy Karpati fra Ungarn og Nils Olav Sæverås fra Norge.

 

Best Project Award stemmes frem av deltakerne på Nordic Co-Production Market og gis til den beste filmen presentert som film prosjekt. Prisen gis av Producers Network, Festival de Cannes.

 

Next Nordic Generation Award er Den norske filmfestivalens konkurranseprogram for nordiske studentfilmer. Programmet ble etablert i 2014. I år består juryen av regissørene Bent Hamer og Yngvild Sve Flikke, i tillegg til daglig leder for Den Norske Studentfilmfestivalen Eivind M. Nordengen og Haugesunds assisterende programsjef Martin Øsmundset.

 

Eurimages Lab Project Award er ment å premiere den mest lovende ”cutting edge” filmen fra works in progress-delen av New Nordic Films. Prisen skal gis til en film som er eksperimentell, enten i form av innhold eller at den beveger seg utenfor det tradisjonelle rammeverket å lage film på. Filmen skal også være et resultat av et internasjonalt samarbeid. Prisen er på 50 000 euro. Juryen består av den norske regissøren Bent Hamer, Dorien Van de Pas, som er leder for talentutviklingsprogrammet ved Det nederlandske filmfondet og Heidi Zwicker, programmerer for Sundance Film Festival.

 

Haugesund Bys Faun er en statuett av Fritz Røed, som gis av ordføreren i Haugesund. Faunen gis til en person som har gjestet Den norske filmfestivalen en rekke ganger, som har gjort en innsats til fremme av norsk film- og kinoliv, og sist, men ikke minst skal vedkommende ha et godt øye til Haugesund.

 

Hestenesprisen er en journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk. Prisen ble delt ut første gang i 1993.

 

Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris er en statuett av billedhugger Nina Sundbye. Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris tildeles en skuespiller eller en regissør som, gjennom en fremragende evne til å berøre sitt publikum, har gitt et vesentlig bidrag til filmkunsten.