Prisdryss under avslutningen av Den 43. norske filmfestivalen

20. august 2015

I kveld var det klart for prisdryss under avslutningen av Den 43. norske filmfestivalen i Haugesund.

Årets prisvinnere er:

prisutdeling_027

PUBLIKUMSPRISEN

Publikumsprisen gikk til den belgiske filmen Det helt nye testamentet, regissert av Jaco Van Dormael.

Juryens begrunnelse: «Som mennesker i filmen brått blir stanset der de befinner seg i sine liv, blir vi utfordret til å tenke etter hva vi vil med våre liv. En kan umulig gå uberørt hjem fra kino etter å ha sett Det helt nye testamentet

Filmen er produsert av Jaco Van Dormael, som også har skrevet manus. Filmen distribueres av Another World Entertainment.

 prisutdeling_028

ANDREASPRISEN

Den økumeniske Andreasprisen gikk til den franske filmen Far from Men, regissert av David Oelhoffen.

Juryens begrunnelse: «Årets prisvinner utmerker seg ved en særlig sterk humanitet. Forkledd som road movie er filmen et engasjerende drama om å ta ansvar for sitt medmenneske også når de personlige konsekvensene er store: Hovedpersonen setter sitt eget liv på spill for å verne en forbryter. Den velspilte og tørrvakre filmen viser oss to mennesker som møtes på tvers av kultur, religion og forutsetninger. Med frigjøringskrigen i Algerie som bakteppe, viser den oss at det alltid er mulig å velge mennesket – og det beste i mennesket – uavhengig av sider i en konflikt. Albert Camus’ novelle Gjesten ligger i bunnen for en historie som innbyr til religionsdialog, og som er både historisk, tidløs og samfunnsaktuell.»

Produsenter for filmen er Marc Du Pontavice og Matthew Gledhill. Distributør i Norge er Storytelling Media.

 prisutdeling_029

GLEDESSPREDEREN

Årets Gledesspreder gikk til den belgiske filmen Det helt nye testamentet. Juryen kaller den «en absurd, smart og ytterst original film, som fortjener å nå ut til et stort publikum på kino».

Juryens begrunnelse: «Vi var aldri i tvil om at denne filmen var en selvskreven prisvinner. Filmen utfordrer oss og stiller eksistensielle spørsmål, pakket inn i morsomme påfunn og fargerike omgivelser. Den er uforutsigbar, og med de lett gjenkjennelige situasjonene skal man være ganske gretten om man ikke blir forført, blant annet av de sterke kvinnene som tar saken i egne hender. Filmen etterlater seg både ettertenksomhet og en begeistring over det hundre prosent gjennomførte formspråket.»

Filmen er regissert av Jaco Van Dormael, og distribueres av Another World Entertainment.

Juryens hederlige omtale gikk til filmen Pøbler, regissert av Kari Anne Moe. Begrunnelsen: «Det er deilig å se en film som tar unge mennesker på alvor, en film full av håp og menneskeverd.»

 prisutdeling_031

DEN NORSKE FILMKRITIKERPRISEN I HAUGESUND

Filmkritikerprisen i Haugesund gikk til regissør Sebastian Schippers En natt i Berlin.

Juryens begrunnelse: «Årets vinner av Filmkritikerprisen i Haugesund byr på en opplevelse utenom det vanlige, et energisk, lekent og urbant filmblikk på individets rastløshet i et omskiftelig europeisk landskap, hvor drømmene om et annet liv fyller nysgjerrigheten med drivstoff. Filmskaperne briljerer i sitt ambisiøse forsøk på å jage storbyens puls og uforutsigbarhet. Filmen imponerer gjennom sitt unike 140 minutter lange klipp, og juryen vil i særlig grad berømme det klassiske filmhåndverkets uslåelige nerve i alle ledd i møte med et halsbrekkende filmprosjekt der fotograf Sturla Brandth Grøvlens innsats står i særklasse. Hans ene lange fototagning gjennom Berlins gater krever det maksimale av ikke bare fotografen selv, men også regissør, skuespillere og øvrig stab. Resultatet er en kunstnerisk fullendt og magnetisk medrivende film som sneier innom flere sjangre, og som fanger viktige strømninger i vår europeiske samtid.»

Filmen er produsert av Catherine Baikousis, Christiane Dressler, Jan Dressler, David Keitsch, Anatol Nitschke og Sebastian Schipper. Filmen distribueres av Arthaus.

Hederlig omtale gikk til Joachim Triers Louder Than Bombs, som juryen omtalte som et velspilt og mangefasettert relasjonelt drama som lodder i dypet med stille sprengkraft.

 prisutdeling_026

HAUGESUND BYS FAUN

Faunen gikk i år til den danske regissøren Bille August.

Fra ordførerens tale: «I år gjester Årets faun Haugesund med Stille hjerte, og nok en gang har han med seg en stor stjerne som vår festival kan smykke seg med, nemlig skuespillerlegenden Ghita Nørby. Hans mange besøk har hatt stor betydning for Den norske filmfestivalen i Haugesund, og ordføreren takker Årets Faun for stor innsats til utvikling og fremme av Den norske filmfestivalen.»

 Ghita III

DEN NORSKE FILMFESTIVALEN OG LIV ULLMANNS ÆRESPRIS

Prisen gikk i år til den danske skuespillerinnen Ghita Nørby.

Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris tildeles en skuespiller eller en regissør som, gjennom en fremragende evne til å berøre sitt publikum, har gitt et vesentlig bidrag til filmkunsten. Årets prismottaker er nærmest overkvalifisert for denne prisen, da hennes bidrag til filmkunsten er intet mindre enn formidabelt.

prisutdeling_034prisutdeling_039

FILM & KINOS AAMOT-STAUETT

Lyddesigner Gisle Tveito og mangeårige filmfestivaldirektør Gunnar Johan Løvvik ble tildelt hver sin Aamot-statuett. Tveito for sin integritet, musikalitet og lekenhet med lyddesign, og Løvvik for sin entusiasme og engasjement for norsk film.

 

OM PRISENE OG JURYMEDLEMMENE:

Publikumsprisen er et trykk av grafiker Ivar Rudi, som gis av Den norske filmfestivalen og kåres av en publikumsjury oppnevnt av Haugesunds Avis. Publikumsjuryen besto av Jorunn Bjørndal Lilleland, Nina Sele, Nils Rune Hansson, Jostein Vestbø og Liv Frøkedal Bakke. Juryen er oppnevnt av Haugesunds Avis.

Andreasprisen er oppkalt etter filmkritikeren, teologen og pedagogen Andreas Borch Sandsdalen. Prisen er et grafisk blad av kunstneren Eli Hovdenak og er gitt av Vårt Land, Den norske filmfestivalen og Film & Kino. Prisen går til en film som har hatt premiere etter forrige års festival til og med årets festival. Vinneren kåres av en jury oppnevnt av Vårt Land. Juryen besto av biskop Erling J. Pettersen, kinosjef Eli Røthe, filmkritiker Kristin Aalen og filmkritiker og kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, som har vært juryleder.

Gledessprederen er en statuett av Fritz Røed. Statuetten gis av DnB, og juryen er oppnevnt av Norske Kinosjefers Forbund. Juryen for Gledessprederen besto av juryleder Christin Berg fra Oslo kino, Even Thunes Jensen fra Kongsberg kino, Ingunn Myklevoll Sjøen fra Egersund kino og Hanne Jacobsen fra Bømlo kulturhus.

Kritikerprisen er et grafisk blad av Olaf Storlø. Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Øyvor Dalan Vik fra Dagens Næringsliv, Mode Steinkjer fra Dagsavisen og Alf Kjetil Walgermo fra Vårt Land.

Haugesund Bys faun er en statuett av Fritz Røed, som gis av ordføreren i Haugesund. Faunen gis til en person som har gjestet Den norske filmfestivalen en rekke ganger, som har gjort en innsats til fremme av norsk film- og kinoliv, og sist, men ikke minst skal vedkommende ha et godt øye til Haugesund.

Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris er en statuett av billedhugger Nina Sundbye. Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris tildeles en skuespiller eller en regissør som, gjennom en fremragende evne til å berøre sitt publikum, har gitt et vesentlig bidrag til filmkunsten.

 Aamot-statuetten er Film & Kinos ærespris. Den deles ut til personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film eller filmproduksjon. Statuetten er laget av skulptør Arne N. Vigeland. Kandidater innstilles av en komité bestående av Anja Breien (leder), Anne Hoff, Christin Berg, Nicolaj Frobenius og Ulrik Eriksen. Film & Kinos administrerende direktør Guttorm Petterson har vært sekretariat.