Prisdryss på festivalens avslutningsseremoni

23. august 2018

I kveld var det klart for prisutdeling under avslutningen av Den 46. norske filmfestivalen i Haugesund. Den svenske filmen Grensen fikk kritikerprisen og det norske prosjektet Burning Man fikk Eurimages Lab Project Award

Den norske kritikerprisen

Den norske filmkritikerprisen i Haugesund gikk til Grensen, regissert av Ali Abbasi og distribuert av Another World Entertainment. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at filmen utmerkar seg med sin originalitet. Filmen er tematisk og visuelt dristig, med ein finstemt balanse mellom alvor og komikk.

Sjeldan har vi sett ein så særeigen og meiningsrik allegori over tema som utanforskap, integrasjon og identitet. Og aldri har vi sett ei betre modernisering av fellesnordisk folklore.

Kritikerprisen er et litografi av Alf Christian Hvaring med navn «Heime II». Juryen er oppnevnt av Norsk filmkritikerlag og besto av Guri Kulås fra Klassekampen, Terje Eidsvåg fra Adresseavisen og Britt Aksnes fra Dag og Tid.

 

Gledessprederen

Statuetten Gledessprederen gikk til Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap, regissert av Ken Scott og distribuert av Another World Entertainment.

Gjennom sin absurde fortellerstil og eksotiske ramme, settes menneskeverdet i sentrum og tar opp temaer som er viktigere og mer aktuelt enn noensinne. Filmen er uhøytidelig og fargerik og harselerer over vår ignoranse for fremmede kulturer, sa juryen i sin begrunnelse.

Prisen er en statuett av Fritz Røed og gis av DNB, og jury oppnevnes av Norske Kinosjefers Forbund. Juryen for Gledessprederen besto av juryleder Christin Berg fra Nordisk Film Kino Oslo, Bjørn Holum fra Fosnavåg kino og Ida Kathrine Balto fra Lakselv kino og kultursal.

 

FIPRESCI-prisen  

Prisen gikk i år til finske Euthanizer, regissør Teemu Nikki.

– For enhver forfatter eller regissør er det en stor utfordring å lage originale versjoner av veletablerte sjangerformer, men det er nettopp det regissør og manusforfatter Teemu Nikki har fått til med den herlig mørke Euthanizer.

FIPRESCI-prisen tildeles beste nordiske film, og deles ut av en jury oppnevnt av det internasjonale filmkritikerforbundet FIPRESCI. Årets jury besto av Britt Sørensen, Anzhelika Artyukh og James Evans.

 

Publikumsprisen

Publikumsprisen gikk til Kapernaum, regissert av Nadine Labaki og distribuert av Arthaus. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at filmen er rå og realistisk, men får også frem humor og varme i en ellers fortvilet situasjon.

Prisen er et grafisk blad av Ivar Rudi, og gis av Den norske filmfestivalen med publikumsjury oppnevnt av TV Haugaland. Årets jury besto av Linn Lyster, Elisabeth Kristine Lunde, Ole Jørgen Gården, Iren Tislevoll og Sondre Berge Engedal.

 

Andreasprisen

 Den økumeniske filmprisen Andreasprisen gikk til En dommers dilemma, regissert av Richard Eyre og distribuert av Norsk filmdistribusjon. I sin begrunnelse sier juryen blant annet at årets prisvinner er et verk som setter interessante etiske dilemmaer under lupen.

Sentralt i den medrivende og ofte rørende historien, der kjærlighet i mange fasetter settes på prøve, står en fabelaktig skuespillerprestasjon fra den kvinnelige hovedrolleinnehaveren.

Juryen for Andreasprisen, som er oppkalt etter filmkritikeren, teologen og pedagogen Andreas Borch Sandsdalen, besto av biskop emeritus Erling J. Pettersen, kinosjef Eli Røthe, filmkritiker Kristin Aalen og kulturredaktør i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo. Prisen er et grafisk blad av Eli Hovdenak.

 

 

Øvrige priser:

Next Nordic Generation Award

Prisen gikk til The 99 Steps Left from The Square. Filmen er regissert av Sevgi Eker fra Aalto University.

Det er en film som benytter seg av rene filmatiske virkemidler, både med lyd og bilde, for å skape et univers som kan oppleves både realistisk og metaforisk. En kortfilm som skaper følelsesmessig ettertanke, og som er kompromissløs i sin stil og utførelse. Både kameraarbeid og lyddesign fortjener å nevnes i denne sammenhengen.

Hederlig omtale gikk til Viva Løten! Av Teresia Fant fra Den norske filmskolen og Wallrider av Klaus Tue Madsen fra Den danske filmskolen.

Next Nordic Award gis til den beste filmen fra de nordiske filmskolene. Prisen er på 10 000 kroner og gis av SF Studios Norge. Årets jury besto av regissør Grethe Bøe Waal, filmkonsulent og filmkritiker Kalle Løchen og Filmfestivalens assisterende programsjef Ida Cathrine Holme Nielsen.

 

Eurimages Lab Project Award

Prisen består av 50 000 euro og gikk til norske Burning ManRegissert av Itonje Søimer Guttormsen og produsert av Maria Ekerhovd og Itonje Søimer Guttormsen. Prisen gis av Eurimages til det mest lovende innovative filmprosjektet presentert som et work in progress.

Elementer i dette prosjektet som fanget juryens oppmerksomhet var blant annet den sikre regien, rytmen og den originale cinematografiske utforskningen av hovedpersonens reise, sa juryen i sin begrunnelse.

Prisen skal bidra til å fremme film som er eksperimentell i form eller innhold, skapt på siden av rammene for tradisjonell filmproduksjon og som viser internasjonalt samarbeid.

Årets jury besto av Csaba Bereczki, Ilse Acevedo, Kalle Løchen og Marianne Slot.

 

Best Project Award

Prisen gikk til One-Off Incident (X10). Regissør: Kirsikka Saari. Produsent: Elli Toivoniemi. Produksjonsselskap: Tuffi Films.

Best Project Award gis til det beste prosjektet i Nordic Co-Production Market.

 

Nordic Script Pitch 

Prisen for beste manuspresentasjon gikk til Ásthildur Kjartansdóttir for prosjektet Vergo. Vinneren får en ukes skriveopphold i Den norske dramatikerforbundet sin leilighet i Barcelona. Prisen ble stemt frem av publikum.

 

Scandinavian Debut Award

Prisen gikk til norske Ulv, ulv av regissør Jon Vatne and produsent Gudrun Austli. Produksjonsselskap: Revenka.

Prisen er på 50 000 kroner og gis til et prosjekt i Scandinavian Debut-programmet. Årets jury besto av Wendy Mitchell fra San Sebastian Film Festival og Screen International, Satu Elo fra EAVE og Cia Edström fra Gøteborg filmfestival.