Onsdag 21/8: Festivalen anbefaler!

21. august 2019

Programsjef i New Nordic Films Gyda Myklebust anbefaler særlig å se de sterke nominerte filmene til Nordisk Råds filmpris i dag. 

De fem sterke kandidatene til å vinne Nordisk Råds filmpris vises alle sammen i dag, så hvis du ikke tidligere har hatt muligheten til å se dem, har du en unik mulighet i dag.  Den danske kandidaten Dronningen har vi fulgt tett på New Nordic Films siden start. Uten å bli spekulativ eller overtydelig snur May el-Toukhy opp ned på vante kjønnsroller i sin skildring av en maktrelasjon, og utfordrer derfor publikum.  Tuva Novotnys Blindsone, one-take-sensasjonen som premierte på filmfestivalen i fjor gir et nært og oppslukende bilde av en traumatisk situasjon i en families liv. Et av de sterkeste nordiske bidragene vi har sett de siste årene!

Vi åpnet årets New Nordic Films med Hlynur Pálmasons A White, White Day.  Dette islandske bidraget er en kraftfull fortelling om menneskets natur, som balanserer humor og overnaturlige virkemidler på en elegant måte. Tittelkarakateren i det finske bidraget Aurora kan minne om en finsk Amy Schumer. Selv om filmen legger opp til en morsom tone morsom, evner likevel regissør Miia Tervos å la sin grunnleggende omsorg og respekt for karakterene skinne gjennom i hver eneste scene. Svenske Reconstructing Utøya, av regissør Carl Javér, er et viktig, verdig og velkomment dokument over hva terrorangrepet på Utøya gjorde med noen av de som overlevde.

I tillegg kan du også i dag endelig få se Pedro Almodóvars siste film Smerte og ære, som det har vært knyttet sterke forventninger til. Tittelrollen, en aldrende filmregissør som innhentes av fortiden da han gjør opp status over et levd liv og valgene han tok, er umiskjennelig basert på Almodóvars eget liv. Et nydelig drama fra en udødelig veteran!

God festivaldag!