Nordisk råds filmpris-nominerte annonseres i Haugesund

23. juni 2020

Nominasjonene til Nordisk råds filmpris 2020 vil bli annonsert i Haugesund.

De fem nominerte filmene vil bli avslørt 18. august.

For fjerde år på rad vil annonseringen av den prestisjefulle Nordisk råds filmpris bli gjort i et samarbeid mellom Nordisk Film & TV Fond – administrator for Nordisk råds filmpris på vegne av Nordisk råd – og Den norske filmfestivalen i Haugesund.

De nominerte vil bli annonsert under åpningsseremonien av festivalens bransje-event New Nordic Films (18.-21. august), som skal arrangeres både fysisk og digitalt, for å imøtekomme filmarbeidere som er hindret i å delta på festivalen grunnet COVID-19.

Den 48. utgaven av festivalen vil gå som planlagt 14.-21. august, i fysisk format, med de sikreste tiltak for hygiene og innenfor reglene for distansering og begrensninger av publikum som er påkrevd.

Liselott Forsman, sjef i Nordisk Film & TV Fond, sier: «Nordisk råds filmpris har siden 2002 hyllet originale stemmer og filmkvalitet, en gyllen kombinasjon som det globale markedet ser etter i dag. Prisen symboliserer en tradisjon for nordisk samarbeid som holder oss kulturelt sterke. Jeg vil takke våre partnere i Den norske filmfestivalen for det gjentatte samarbeidet og deres verdifulle arbeid i harde tider».

Tonje Hardersen, sjef i Den norske filmfestivalen, sier: «Det er en stor ære å annonsere nominasjonene til Nordisk råds filmpris for fjerde gang, i det som kommer til å bli et spesielt år for Den norske filmfestivalen».

Gyda Velvin Myklebust, programsjef hos New Nordic Films, sier: «Annonseringen av Nordisk råds filmpris-nominasjonene er en perfekt pangstart på åpningsseremonien for New Nordic Films, ettersom prisen feirer og trekker frem nordiske talenter. Den understreker samarbeidsånden mellom de nordiske landene og forener dem til én film-region».

Nordisk råds filmpris er den mest prestisjetunge filmprisen i de nordiske landene, som hyller unike filmvisjoner med røtter i nordisk kultur. Sammen med prisen følger en sum på 350.000 danske kroner, som deles mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent.

For å kvalifisere, må filmen ha hatt premiere på festival eller på kino mellom 1. juli 2019 og 30. juni 2020. Grunnet de spesielle omstendighetene rundt COVID-19, har de nasjonale juryene bestemt at i år skal filmer som hadde premiere på VOD-plattformer under pandemien, også kvalifiseres til nominasjon for Nordisk råds filmpris 2020.

Årets nominerte filmer er valgt ut av de nasjonale juryene som består av:

  • Danmark: Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen, Eva Novrup Redvall
  • Finland: Jaana Puskala, Harri Rönpötti, Mikaela Westerlund
  • Island: Hilmar Oddsson, Börkur Gunnarsson, Helga Þórey Jónsdóttir
  • Norge: Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen, Britt Sørensen
  • Sverige: Kristina Börjeson, Emma Gray Munthe, Gunnar Bergsdahl

Nordisk råds filmpris 2020 vil deles ut 27. oktober, sammen med Nordisk råds priser for litteratur, musikk og miljø, under en seremoni i Reykjavik i sammenheng med Nordisk råds sesjoner.

For mer informasjon:

www.nordiccouncilfilmprize.com eller https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond/

Kontaktperson, Nordisk råds filmpris: Salma Reiermark Karoliussen (salma@nftvfond.com)