De nominerte til Nordisk råds filmpris er offentliggjort

22. august 2017

De nominerte til Nordisk råds filmpris ble offentliggjort ved åpningen av New Nordic Films under Den norske filmfestivalen i kveld.

De fem nominerte filmene er norske Fluefangeren i regi av Izer Aliu, danske Forældre i regi av Christian Tafdrup, finske Little Wing i regi av Selma Vilhunen, islandske Hjartasteinn i regi av Guðmundur Arnar Guðmundsson og svenske Sameblod i regi av Amanda Kernell. Nominasjonene ble offentliggjort av Skam-skuespillerne Iman Meskini og Tarjei Sandvik Moe.

Izer Alius langfilmdebut Fluefangeren ble under årets Amandaprisutdeling premiert med regiprisen for sitt fengslende politiske drama som fanger vekst og fall av et klasseromsdiktatur.

Alle de fem nominerte filmene blir vist under Den 45. norske filmfestivalen.

 Årets nominerte filmer:

Danmark:

Forældre
Regissør: Christian Tafdrup
Manusforfatter: Christian Tafdrup
Produsent: Thomas Heinesen

Finland:

Little Wing (Tyttö nimeltä Varpu)
Regissør: Selma Vilhunen
Manusforfatter: Selma Vilhunen
Produsenter: Kaarle Aho, Kai Nordberg

Island: 

Hjartasteinn
Regissør: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Manusforfatter: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Produsent: Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson

Norge:

Fluefangeren
Regissør: Izer Aliu
Manusforfatter: Izer Aliu
Produsent: Khalid Maimouni

Sverige:

Sameblod
Regissør: Amanda Kernell
Manusforfatter: Amanda Kernell
Produsent: Lars G. Lindström

Om Nordisk råds filmpris

 I år deles Nordisk råds filmpris ut for 14. gang. I fjor mottok Joachim Trier prisen for Louder Than Bombs. Han ble dermed den første norske regissøren til å motta prisen. Tidligere år har den gått til markante filmer som Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2017 offentliggjøres 1.november under Nordisk råds sesjon i Helsinki, Finland.