De nominerte til Nordisk råds filmpris annonseres i Haugesund

Kandidatene vil bli offentliggjort under åpningen av filmmarkedet New Nordic Films tirsdag 22. august, under Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Festival- og programsjef Tonje Hardersen er henrykt over at Nordisk råd ser til Haugesund når de nominerte til Nordisk råds filmpris kunngjøres.

– Dette er en stor ære for oss. Den norske filmfestivalen har dyrket sin nordiske filmprofil i en årrekke, og som en følge av det, har vår festival blitt et av de viktigste møtestedene for den nordiske filmbransjen. Vi tror derfor at Haugesund er en ideell arena for å annonsere de nominerte til Nordisk råds filmpris.

Hardersen mener det er spesielt passende at de nominerte kunngjøres under åpningen av New Nordic Films, filmmarkedet hvor en rekke nordiske filmer har blitt initiert, utviklet og solgt siden markedets oppstart i 1995.

– Vil skape forventning
Petri Kemppinen er administrerende direktør for Nordisk Film & TV Fond, som er sekretariat for Nordisk råds filmpris. Han mener Den norske filmfestivalen er en ypperlig plattform for annonseringen av de fem nominerte filmene:

– Vi er utrolig glade for å offentliggjøre årets fem Nordisk råds filmpriskandidater under New Nordic Films i Haugesund. Jeg er sikker på at denne annonseringen vil skape en fin dose forventning til hva som kommer, da eventet i Haugesund er en stor visningsarena for nordiske filmer – både innenfor vår egen region, men også internasjonalt.

De nominerte vil bli offentliggjort tirsdag 22. august, under åpningen av New Nordic Films, og de nominerte filmene vil bli vist under festivalen, med gjester til stede.


Om Nordisk råds filmpris
Formålet med Nordisk råds priser er å øke interessen for det nordiske kulturfellesskapet og miljøsamarbeidet, og å anerkjenne enestående kunstneriske og miljømessige innsatser. Prisene skal bidra til å synliggjøre og markere det nordiske samarbeidet.

Prisen offentliggjøres onsdag 1. november under Nordisk råds sesjon i Helsinki.

Prisen gis for en kunstnerisk verdifull, nordiskprodusert kinolangfilm. Filmen må ha hatt kinopremiere mellom 1. juli 2016 og 30. juni 2017. Prisen på DKK 350.000 deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er resultat av et tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene.

Kriterier for nominering
De nominerte filmene må i betydelig grad være forankret i nordisk kultur og må være av høy kunstnerisk kvalitet, markere seg gjennom kunstnerisk originalitet og forene og foredle filmens tallrike elementer til et overbevisende og helstøpt verk.

Nasjonal og nordisk jury
Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant framstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode.

Medlemmene av de nasjonale juryene 2017 er: Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen, Eva Novrup Redvall (Danmark), Jaana Puskala, Harri Römpötti, Mikaela Westerlund (Finland), Silja Hauksdóttir, Börkur Gunnarsson, Helga Þórey Jónsdóttir (Island), Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen, Britt Sørensen (Norge), Kristina Börjeson, Gunnar Bergdahl, Emma Gray-Munthe (Sverige). Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

Tidligere vinnere av Nordisk råds filmpris
Nordisk råds filmpris ble delt ut for første gang i 2002. Vinneren var den finske filmen Mies vailla menneisyyttä (Mannen uten minne) av Aki Kaurismäki.

I 2005 ble prisen gjort permanent, og de følgende årenes vinnere var:

2005: Drabet (Drapet), regissert av Per Fly, skrevet av Kim Leona, Dorte Høgh, Mogens Rukov og Per Fly og produsert av Ib Tardini for Zentropa, Danmark.
2006: Zozo, skrevet og regissert av Josef Fares og produsert av Anna Anthony for Memfis Film, Sverige.
2007: Kunsten at græde i kor (Kunsten å gråte i kor), regissert av Peter Schønau Fog, skrevet av Bo Hr. Hansen (basert på en roman av Erling Jepsen) og produsert av Thomas Stenderup for Final Cut, Danmark.
2008: Du levande (Du levende), skrevet og regissert av Roy Andersson og produsert av Pernilla Sandström for Studio 24, Sverige.
2009: Antichrist, skrevet og regissert av Lars von Trier og produsert av Meta Louise Foldager for Zentropa, Danmark.
2010: Submarino, skrevet og regissert av Thomas Vinterberg, skrevet av Tobias Lindholm og produsert av Morten Kaufmann for Nimbus Film, Danmark.
2011: Svinalängorna (Skyggesiden), skrevet og regissert av Pernilla August, skrevet av Lolita Ray, produsert av Helena Danielsson og Ralf Karlsson for Hepp Film, Sverige.
2012: Play, skrevet og regissert av Ruben Östlund, produsert av Erik Hemmendorff for Plattform Produktion, Sverige.
2013: Jagten (Jakten), skrevet og regissert av Thomas Vinterberg, skrevet av Tobias Lindholm, produsert av Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann for Zentropa, Danmark.
2014: Hross í oss (Om hester og menn), skrevet og regissert av Benedikt Erlingsson, produsert av Fridrik Thor Fridriksson for Hrossabrestur, Island.
2015: Fúsi (Historien om den sjenerte giganten), skrevet og regissert av Dagur Kári, produsert av Baltasar Kormákur og Agnes Johansen for RVK Studios, Island.
2016: Louder Than Bombs, skrevet og regissert av Joachim Trier, skrevet av Eskil Vogt, produsert av Thomas Robsahm for Motlys, Norge.