Kulturministeren åpnet den 48. norske filmfestivalen

16. august 2020

Den svensk-norske thrilleren Breaking Surface fikk åren av å åpne den 48. norske filmfestivalen i går. Regissør Joachim Hedén og kulturminister Abid Raja inntok den røde løperen og introduserte filmen. Det var en målrettet og engasjert kulturminister som tok til scenen, og han løftet fram norsk film og uttrykte håp om hvordan bransjen skal komme seg gjennom utfordringene COVID-19 medfører:

– Den norske filmbransjen har vært gjennom et eventyr de siste tiårene, og vi er på et skyhøyt nivå internasjonalt. Vi høster oppmerksomhet og priser, og har greid å skape en prestasjonskultur. … Mitt håp for filmbransjen og kulturlivet er at vi fortsatt skal ha denne kvaliteten, både under og etter koronapandemien. Det jobber jeg og regjeringen for. 

Regissør Joachim Hedén var stolt av å kunne åpne festivalen, og understreket hvor viktig festivalen har vært for filmen. 

– «Breaking Surface» ble presentert for tre år siden i Haugesunds New Nordic Films-marked, og i fjor deltok den i Works in Progress-programmet. Å endelig få dele den ferdige filmen med publikum i Haugesund og Norge er derfor ekstra hyggelig, og på mange måter passende. 

Filmen handler om de svensk/norske halvsøstrene Tuva og Ida, som er på et vinterdykk langs en øde del av norskekysten. Mot slutten av dykket blir Tuva fanget på 30 meters dyp av et steinras, som også begraver utstyret deres på land, bilen og telefonene. De to er avskåret fra omverdenen. I en desperat kamp for å redde halvsøsteren presses Ida til det ytterste og når alt synes tapt er det mer som står på spill enn bare å overleve. De to søstrene spilles av Moa Gammel og Madeleine Martin, mens moren spilles av Trine Wiggen.

Breaking Surface får ordinær kinopremiere 4. september, med Fidalgo som distributør.