Kulturministeren åpnet Den 47. norske filmfestivalen

19. august 2019

Eventyrfilmen om Espen Askeladd, Askeladden — I Soria Moria slott, fikk i kveld æren av å åpne Den 47. norske filmfestivalen i Haugesund. Et stjernespekket ensemble inntok den røde løperen sammen med Kulturminister Trine Skei Grande. For første gang ble også både åpningsseremoni og åpningsfilm vist samtidig på norske kinoer over hele landet til en storslagen nasjonal åpning.

Askeladden — I Soria Moria slott er den andre spillefilmen om Espen Askeladd. Askeladden — i Dovregubbens hall ble den mest besøkte norske kinofilmen i 2017. Filmen er regissert av Mikkel Brænne Sandemose, som også tidligere har forvaltet norsk kulturarv og eventyrtradisjon på underholdende vis i kinosuksessene Gåten Ragnarok og Askeladden – I Dovregubbens Hall.

 Det er stas å få vise frem Askeladden — I Soria Moria slott på åpningen av filmfestivalen i Haugesund. Jeg er stolt av hva filmen har blitt og gleder meg til å vise dette fantastiske eventyret frem for publikum. Det er spesielt hyggelig å få være den første familiefilmen som åpner filmfestivalen på nesten 20 år, sa regissør Sandemose da det ble kjent at nettopp hans film skulle åpne festivalen tidligere i sommer.

Kulturministeren åpnet festivalen
– Jeg kan ikke se filmen i kveld, fordi jeg har noen grandnevøer som ville blitt veldig sinte hvis jeg så filmen uten dem, sa kulturministeren i sin åpningstale, og presiserte at hun skulle se filmen senere sammen med dem. Hun snakket også varmt om kultur som en stadig viktigere institusjon, og takket kino- og filmbransjen for alle de gode historiene.
– Jeg ønsker å løfte frem kinoene som en viktig kulturarena fremover, lovet hun, til stor applaus i salen.

Familiefilm med et stjernespekket lag
Vebjørn Enger og Eili Harboe er tilbake som Espen og Kristin, og landet Norge er tilbake som heftig kulisse for de eksepsjonelle scenene. Filmen har også den danske Borgen- og Westworld– stjerna Sidse Babett Knudsen i en hovedrolle. Andre sentrale roller er Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, Thorbjørn Harr, Alexandra Gjerpen og Christian Skolmen.

Askeladden – I Soria Moria slott får ordinær kinopremiere 23. august.