Visning av «Pøbler» med Kronprinsen til stede

13. mai 2015

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpner den 43. norske filmfestivalen søndag 16. august 2015. Norges første katastrofefilm «Bølgen» får æren av å åpne filmfestivalen, og i kjølvannet følger et stjernespekket ensemble sammen med regissør Roar Uthaug.

Mandag 17. august får Kari Anne Moes fengslende dokumentarfilm «Pøbler» verdenspremiere på Den norske filmfestivalen i Haugesund. «Pøbler» er støttet av Kronprinsparets fond, og Kronprinsen vil overvære visningen.

– Vi er veldig glade og ikke minst beæret over at Kronprinsen har sagt seg villig til åpne årets festival og også at han vil være med på festpremieren av Kari Anne Moes engasjerende dokumentarfilm, sier festivaldirektør Tonje Hardersen.

Teamet bak «Pøbler» gleder seg også stort til premieren i Haugesund.

– Jeg ble veldig glad da «Pøbler» ble tatt ut til hovedprogrammet til Den norske filmfestivalen i Haugesund. At det i tillegg blir en festpremiere med kongelig tilstedeværelse er utrolig flott, sier regissør Kari Anne Moe.

Kari Anne Moe gjestet filmfestivalen i 2012 i forbindelse med dokumentarfilmen «Til ungdommen». (Foto: Helge Hansen)

Regissør Kari Anne Moe gjestet filmfestivalen i 2012 i forbindelse med dokumentarfilmen «Til ungdommen». (Foto: Helge Hansen)

Filmskapere av rang
Kari Anne Moe er en av Norges fremste dokumentarfilmskapere, med en særlig evne til å komme tett innpå sine unge deltakere. Hennes forrige kinodokumentar, «Til ungdommen», hadde premiere på Den norske filmfestivalen i 2012. Programsjef Håkon Skogrand ser frem til å ønske Moe tilbake til festivalen.

– «Pøbler» opprører fordi deltakerne inngår i et prosjekt på grunn av privat og/eller offentlig omsorgssvikt, men den gir deg også stor tro på mennesket. Aldri er jeg blitt mer glad i de medvirkende i en dokumentar; Kari Anne Moe med team er filmskapere av rang, fastslår Skogrand.

«Pøbler» er produsert av Therese Naustdal og Gudmundur Gunnarsson for produksjonsselskapet Fuglene.

– Det er stor stas å ha kongelig festpremiere på Den norske filmfestivalen. Vi er veldig stolt av «Pøbler» og gleder oss til å vise filmen til det norske kinopublikumet og spesielt til ungdom, forteller de to produsentene.

Ungdommenes siste sjanse
Pøbler er et nært og rått portrett av en gjeng langtidsledige ungdommer, som gjennom Eddie Eidsvågs Pøbelprosjektet får en ny sjanse til å få livet på rett kjøl i igjen. For mange av ungdommene vil dette være deres siste sjanse, men det er ikke lett å skulle finne troen på deg selv når resten av samfunnet har gitt deg opp for lengst. Kari Anne Moe kommer tett innpå ungdommene og vi blir særlig kjent med deltakerne Jan Olav, Kelly og Jakob. Kurset tilbys via NAV og retter seg inn mot ungdom som har droppet ut av skolen og stått utenfor arbeidslivet en stund. Det er to ufravikelige regler: Du må møte presis hver dag og du må være rusfri.

Det er mange ulike grunner til at ungdommene i prosjektet har droppet ut av skolen. Ved å se verden gjennom deres blikk kommer vi nærmere svarene på en av de største politiske utfordringene i dag: Den store frafallsprosenten i skolen. Utdanning er nært knyttet til jobbmuligheter, og jobbmuligheter er nært knyttet til muligheter i livet.

«Pøbler» distribueres av SF Norge og får ordinær kinopremiere 21. august.