Karsten og Petra åpner Cinemagi

24. juni 2015

Lørdag 15. august er det duket for den første offisielle visningen av den nye filmen om de to bestevennene. «Karsten og Petra på safari» får ordinær kinopremiere 4. september 2015.

– Vi er kjempeglade for å kunne ønske sjarmtrollene Karsten og Petra velkommen til årets festival, sier festivaldirektør og programansvarlig for barnefilmfesten Cinemagi, Tonje Hardersen.

– Barna er våre viktigste festivaldeltakere og vi kunne ikke ønske oss en bedre åpning for dem, fortsetter hun.

«Karsten og Petra på safari» er den fjerde filmen basert på Tor Åge Bringsværds populære bøker om de to 5-åringene og deres livlige og underfundige kosedyr Frøken Kanin og Løveungen. Filmen er produsert av Cinenord Kidstory og regissert er ved Arne Lindtner-Næss og Ina Bye-Hansen.

Om filmen
Petras mamma skal hjelpe venninnen Ann, som også er dyrlege, på dyreklinikken Camp Eden. Der treffer Karsten og Petra den fem år gamle Tiri og hennes kosedyr Turte, og de blir straks gode venner. Tiri tar de nye vennene sine med på safari og på turen finner de Leo, en babyløve som har mistet mammaen sin. Sammen med morfar drar Karsten og Petra på tokt for å prøve å finne løvemammaen, men i stedet oppdager de en løvefelle.

Innspillingen foregikk på Camp Eden utenfor Johannesburg i Sør-Afrika (Foto: SF Norge AS)

Innspillingen foregikk på Camp Eden utenfor Johannesburg i Sør-Afrika (Foto: SF Norge AS)

Opptakene ble gjort i Sør-Afrika våren 2014 og resultatet er blitt et storslått filmeventyr for de aller minste. Innspillingen foregikk på Camp Eden utenfor Johannesburg – en gård som tar seg av skadde eller forlatte dyr – og filmteamet spiste lunsj mens blant annet sebraene kikket nysgjerrig på maten deres og filmingen ble delvis tilpasset dyrenes rutiner.

Foran kamera
Karsten og Petra spilles av Elias Søvold Simonsen og Nora AmundsenJanne Formoe har rollen som Petras mamma, mens Ivar Nørve spiller morfaren til Petra. Tiri spilles av Ine Aakre, Ann spilles av Terese Mungai og Felicia Formoe spiller Klara.

Med seg på laget har Karsten og Petra fått med seg MGP jr-vinner Mathea-Mari. Hun står bak tittellåten «Født fri», som du hører i traileren.

Bak kamera
Arne Lindtner Næss er kanskje vår fremste barnefilmregissør. Siden spillefilmdebuten i 2003 har han gjort barne- og familiefilmer til sin spesialitet; «SOS Svartskjær», filmserien om Olsenbanden Jr., «Verdens beste SFO», «Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn», «Karsten og Petra blir bestevenner», «Karsten og Petra på vinterferie» og «Karsten og Petras vidunderlige jul».

På «Karsten og Petra på safari» deler han registol med Ina Bye-Hansen som har jobbet med Lindtner Næss på alt fra Olsenbanden Jr,  «SOS Svartskjær»,  «Blåfjell – Jakten på det magiske horn» og på filmene og tv-serien om Karsten og Petra.

Manus er skrevet av Alexander Eik , som tidligere har skrevet  «Kvinnen i mitt liv» og Varg Veum-filmene  «Kvinnen i kjøleskapet»,  «Begravde hunder» og  «I mørket er alle ulver grå», samt  «Karsten og Petra på vinterferie».

Filmen produseres av Cinenord Kidstory ved Silje Hopland Eik og Tanya Nanette Badendyck, begge utdannet ved Den norske filmskolen. Sammen etablerte de Cinenord i 2004 og har de siste ti årene produsert og co-produsert 20 spillefilmer for det skandinaviske markedet. Blant annet «Kule kidz gråter ikke», «Jørgen+Anne=sant», «Vegas», «Mars & Venus», «Trigger» og de seks siste filmene om Varg Veum. Cinenord Kidstory har produsert alle de fire filmene om Karsten og Petra.

«Karsten og Petra på safari» er blitt et storslått filmeventyr for de aller minste. (Foto: SF Norge AS)

«Karsten og Petra på safari» er blitt et storslått filmeventyr for de aller minste. (Foto: SF Norge AS)

Om Karsten og Petra
Bøkene om bestevennene Karsten og Petra er en av de største norske barneboksuksessene noensinne. Bøkene er skrevet at Tor Åge Bringsværd og illustrert av Anne G. Holt.

Filmene og tv-serien om Karsten og Petra har blitt stor suksess. «Karsten og Petra blir bestevenner» kom på kino i februar 2013 og ble en av årets mest sette norske filmer med over 218.000 besøkende.

Høsten 2013 sendte NRK Super en serie på 12 episoder om de to bestevennene, og tv-serien er den mest sette serien på nrk.no av alle barn og voksenserier. Totalt ble den siste episoden sett av 759.000 på nett og TV.

«Karsten og Petra på vinterferie» hadde over 210.000 besøkende på kino. Det er solgt mer enn 62.000 eksemplarer av «Karsten og Petra blir bestevenner» og tv-serien om Karsten og Petra har solgt 45.000 eksemplarer totalt.

Den tredje filmen, «Karsten og Petras vidunderlige jul», ble sett av mer enn 328.000 på kino og er nominert til Amanda for beste barnefilm. Filmene om Karsten og Petra er solgt til flere land og har vunnet en rekke internasjonale filmpriser.

«Karsten og Petra på safari» distribueres av SF Norge og kommer på kino 4. september 2015.