«Hvem drepte Birgitte?» fortsetter TV-satsing i Haugesund

1. juli 2018

Den første norskproduserte true crime-serien for tv kommer på TV 2 til høsten. Serien omhandler det uoppklarte drapet på Karmøy-jenta Birgitte Tengs, og har premiere på Den norske filmfestivalen i Haugesund. Dette blir det andre året med festivalens satsing på TV-drama.

Festival- og programsjef Tonje Hardersen ser frem til å kunne vise Norges første true crime-serie som på en verdig måte tar for seg mordet som rystet lokalmiljøet i Haugesund:

– TV 2 og Filmhimmelen har med denne serien laget en solid fremstilling av et sensitiv materiale. Dette er en sak som mange kjenner til i vår festivalby, for ikke å si i Norge. Det er dermed en lettelse å se at serien tar denne saken på alvor. Jeg er i tillegg imponert over den høye produksjonskvaliteten og det omfattende arbeidet bak serien.

Den prisbelønte journalisten Bjørn Olav Jahr har skrevet bok om den uløste drapssaken, og har sammen med den erfarne og prisvinnende filmskaperen Bjørn Eivind Aarskog regi på dokumentarserien. I serien presenterer de et realistisk bilde av hva som kan ha skjedd på Karmøy drapsnatten.

– Drapet som rystet et lokalsamfunn og berørte hele befolkningen er på nytt aktualisert ved at Cold Case-gruppen i Kripos har tatt den opp til ny etterforskning. I serien får vi møte flere av Birgittes nærmeste venner og familie, vi belyser politiets etterforskning og vi forsøker å nøste opp mange av de løse trådene i saken, sier programredaktør i TV 2, Jarle Nakken.


Om serien

Det brutale drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995 er blant norgeshistoriens mest omtalte drapssaker. Birgittes fetter ble siktet for drapet, og tilsto etter tøffe avhør og uker i isolasjon. Han trakk senere tilståelsen. I en oppsiktsvekkende utvikling i retten ble han frikjent for drapet, men likevel dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre. Politiet har i ettertid fått mye kritikk for avhørsmetodene spesielt og etterforskningen generelt. Fortsatt vet vi ikke hvem som drepte tenåringsjenta bare noen hundre meter fra familiens hjem.

Serieskaper Bjørn Eivind Aarskog ble sterkt engasjert i drapssaken da han leste Jahrs bok Hvem drepte Birgitte Tengs?.

– Det er så mange som er berørte av denne tragedien, og ønsket om å finne en løsning på drapssaken har vært en sterk drivkraft for å lage denne serien. Jeg har stor respekt for hva det må ha kostet medvirkende å stille foran kamera, og er stolt over det produksjonens samvittighetsfulle og profesjonelle team har skapt, sier Aarskog.

Jarle Nakken håper at dokumentarserien kan belyse og gi mer innsikt i en viktig del av norsk kriminalhistorie.

– Mange mener at Birgitte-saken representerer et veiskille i Norge når det gjelder avhørsmetoder. Dokumentarserien løfter viktige problemstillinger knyttet til blant annet rettssikkerhet, og søker svar på hva som kan ha gått galt og hvordan dette kunne skje, sier Nakken.

Hvem drepte Birgitte? har premiere på Den norske filmfestivalen i Haugesund onsdag 22. august. Serien vises på TV 2 til høsten. 

Også Den norske filmfestivalens marked New Nordic Films setter TV-produksjon på programmet. I år vises den tyske og svenske co-produksjonen Margareth – Queen of the North på markedet i Haugesund.


Kontaktpersoner

Den norske filmfestivalen:
Festivaldirektør Tonje Hardersen på mobil 928 30 559 eller e-post tonje@kino.no
Informasjonsansvarlig Trine Grønningen på mobil 991 03 178 eller e-post trine@filmfestivalen.no

TV 2 AS/ PR- og medieavdelingen:
Pressekontakt Siril Vatne Meling på mobil 970 43 166 eller e-post sme@tv2.no