Hestenesprisen og Den spillende Faun delt ut

21. august 2017

Den 45. norske filmfestivalen i Haugesund er godt i gang, og i kveld ble de første prisene delt ut. Vi kan med glede presentere mottakerne av Hestenesprisen og Haugesund bys hederspris, Den spillende Faun. I tillegg ble også Haugesund kommunes æresbevisning Fykende måker delt ut.

I kveld ble den prestisjefylte Hestenesprisen delt ut under Den norske filmfestivalen av kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten.

Prisen gikk til Silje Mariann Engja Sigurdsen, kunstkritiker i Bergens Tidende og Aftenposten og redaktør for videobloggen Kunzt. Sigurdsen (f. 1989) kommer fra Bergen og er utdannet kunsthistoriker ved Universitetet i Bergen og København Universitet.

Utdrag fra juryens begrunnelse: «I ei tid der flere frykter at internett er i ferd med å ødelegge kulturjournalistikken, der det ropes om at alt var så mye bedre før, har Sigurdsen i stedet omfavnet nettets muligheter for alt det er verdt. Som plattform for en nyskapende, engasjerende og oppsiktsvekkende direkte form for kunstformidling.»

Årets jury for Hestenes-prisen har bestått av kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten, festivaldirektør Tonje Hardersen og fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk.

Arne Hestenes’ journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk blir som oftest bare kalt Hestenesprisen. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk. Prisen ble delt ut første gang i 1993.

Haugesund bys hederspris, Den spillende Faun har vært delt ut i Haugesund helt siden 1988. Kriteriene for å vinne prisen er at vinneren skal ha gjestet Den norske filmfestivalen en rekke ganger, og gjort en innsats for å fremme norsk film- og kinoliv. Prisen ble i kveld delt ut til filmdirektør Frida Ohrvik. Siden 1990 har Ohrvik vært direktør for selskapet Norsk Filmdistribusjon, gjennom eierskifter som gjorde at selskapet i noen år het Sandrew Metronome før det igjen tok tilbake sitt gamle navn. Ohrvik er i dag eier av selskapet Norsk Filmdistribusjon

Haugesund kommunes æresbevisning, Fykende måker gis til en person som har utmerket seg i sin tjeneste eller fritid for å fremme Haugesund eller gjort noe vesentlig for byen. Erling Pettersen mottok i kveld prisen for sitt store engasjement for alle samfunnslag i Haugesund gjennom sitt virke som biskop i Rogaland fra 2009 til 2016.

Både Den spillende Faun og Fykende måker ble delt ut av Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn.