Hestenesprisen og Den spillende Faun delt ut

23. august 2016

Haugesund 22082016 Den norske filmfestivalen.

Bernhard Ellefsen, mottaker av Hestenesprisen. Foto: Jan Kåre Ness/Den norske filmfestivalen

Den 44. norske filmfestivalen er godt i gang, og i kveld ble de første prisene delt ut. Vi kan med glede presentere mottakerne av Hestenesprisen og Haugesund bys hederspris, Den spillende Faun.

I kveld ble den prestisjefylte Hestenesprisen delt ut under Den norske filmfestivalen. Prisen gikk til Bernhard Ellefsen, litteraturkritiker i Morgenbladet. Ellefsen (f. 1984) kommer fra Fredrikstad, studerte ved Universitetet i Bergen og skrev en masteroppgave om den amerikanske romanforfatteren Philip Roth i 2008. Siden den tid har han skrevet litteraturanmeldelser i Morgenbladet.

Utdrag fra juryens begrunnelse: «… årets Hestenes-vinner skaper debatt. Han legger hodet nesten frydefullt på hoggestabben, er uredd og skarp. Samtidig formidler han sin litteraturkritikk med språklig eleganse og tydelige forventninger til stoffet».

Arne Hestenes’ journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk blir som oftest bare kalt Hestenesprisen. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk. Prisen ble delt ut første gang i 1993.

Haugesund bys hederspris, Den spillende Faun har vært delt ut i Haugesund helt siden 1988. Kriteriene for å vinne prisen er at vinneren skal ha gjestet Den norske filmfestivalen en rekke ganger, og gjort en innsats for å fremme norsk film- og kinoliv. Prisen ble i kveld delt ut til Håkon Skogrand, tidligere programsjef ved den Den norske filmfestivalen. Han har vært programsjef siden 2000, og hadde sitt siste år i fjor. Prisen ble delt ut av Haugesunds ordfører Arne-Christian Mohn.