Her er de nominerte til Nordisk Råds filmpris

21. august 2019

Fem land, fem filmer, én pris. Tuva Novotnys Blindsone er årets norske kandidat til Nordisk råds filmpris som deles ut for 16. gang i år. Novotny har høstet strålende kritikker for sin debut som spillefilmregissør og filmen har mottatt flere priser internasjonalt.

Blindsone konkurrerer med filmer fra hvert av de øvrige nordiske landene Sverige, Finland, Danmark og Island om den gjeve Nordisk råds filmpris:

Danmark: Dronningen

Av May el-Toukhy (regi / manus), Maren Louise Käehne (manus) og Caroline Blanco, René Ezra (produsenter)

Finland: Aurora
av Miia Tervo (regi, manus) og Max Malka (produsent)

Island: Hvítur, hvítur dagur (A White, White Day)
av Hlynur Pálmason (regi /manus) og Anton Máni Svansson (produsent)

 

Sverige: Rekonstruksjon Utøya (Rekonstruktion Utøya)
av Carl Javér (regi / manus) og Fredrik Lange (produsent)

Tuva Novotny har skrevet manus og debuterer som spillefilmregissør i Blindsone, som er filmet i én lang tagning på 98 minutter. Filmen setter søkelys på psykiske lidelser blant barn og unge i Norge. Elisabeth Kvithyll er filmens produsent.

Novotny er først og fremst kjent som skuespiller fra flere skandinaviske spillefilmer og dramaserier. Hun har også hatt roller internasjonalt. Hun debuterte som regissør da hun regisserte fire episoder av serien Dag, og har siden regissert en episode av Lilyhammer.

– Det er en ære at være nominert blant så fantastiske skandinaviske kollegaer, og med min debutfilm, som har vært et hjerteprosjekt, regissør Tuva Novotny.

Den norske juryen har bestått av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I sin begrunnelse sier de blant annet:

– Blindsone er intenst drama som utvikler seg fra etableringen av et realistisk univers via situasjonen som skaper sjokk og fortvilelse, til forløsning av hovedkarakterenes traume og angst. Alt fortalt i ett sveip, en lang kameratagning, som skaper imponerende rolleprestasjoner, foto og lyddesign. Tuva Novotnys debutfilm som regissør utnytter filmatiske virkemidler til fortellingens beste.

Om Nordisk råds filmpris

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning.

Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske «Women at War» av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens «Little Wing», Joachim Triers «Louder than Bombs», Benedikt Erlingssons “Of Horses and Men”, Thomas Vinterbergs “The Hunt”, Dagur Karis “Virgin Mountain”, Pernilla Augusts “Beyond” og Lars von Trier’s “Antichrist”.

Prisen offentliggjøres tirsdag 29. oktober under Nordisk råds sesjon i Stockholm.

Nordisk råd deler ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

 For mer informasjon om Nordisk råds filmpris, høyoppløselige bilder, jurybegrunnelser m.m: https://bit.ly/2ZXUFNq

Nordisk film- og TV fond: : http://www.nordiskfilmogtvfond.com og www.norden.org og https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond

For utfyllende informasjon om Nordisk råds filmpris ta kontakt med:kjersti.vikor@kulturmeglerne.no / 95 91 06 54