Haugesund Talks – Hilsen fra festivalsjefen

10. august 2018

Det er med stor glede at vi snart er klare til å sparke i gang årets festival etter lang tids planlegging og en usedvanlig het innspurt i sommer. Filmprogrammet kunne vi stolt presentere i forrige uke, men jeg er spesielt fornøyd med seminarprogrammet på årets festival!

Den norske filmfestivalen er Norges største bransjefestival og eldste filmfestival, og det har derfor alltid vært viktig for oss å ha god kontakt med filmbransjen i Norden og søke inspirasjon og samarbeid med andre internasjonale festivaler. Flere av elementene i festivalen er resultat av inspirasjon fra utlandet, slik som fjorårets nyvinning Books at Haugesund, som er inspirert av og utviklet i samarbeid med Berlinalen i Tyskland. Årets tema til vår filmpolitiske konferanse er sterkt inspirert av festivalen SXSW og den politiske debatten som gikk i vår.

I Texas samles tusenvis av mennesker som jobber med politikk, teknologi, samfunnsutvikling og kultur seg for å diskutere samfunnsutfordringer, innovasjoner og gode historier om kreativitet. Fordi på tvers av alle de forskjellige kulturuttrykk og i bunnen for all innovasjon og kreativ teknologibruk ligger et felles ønske om å påvirke, endre og forbedre en verden som av og til kan trenge litt hjelp.

En felles tråd for alle innleggene var at man må engasjere seg og si ifra. Man må bry seg om rettferdighet, snakke sant og kanskje aller viktigst hvordan vi velger å omtale våre medmennesker er av største betydning. På samme tid som SXSW foregikk i USA raste Listhaug-debatten her hjemme om hvilket nivå man skal få lov til å legge en politisk debatt på, og heldigvis vant anstendigheten fram.

Vi i Den norske filmfestivalen ønsker å være med på å gjøre verden til et bedre sted. Vi ønsker å være en arena hvor bransjen kan vise frem og inspirere hverandre og hjelpe hverandre med å nå ut med budskapet sitt. Vi ønsker å diskutere med våre bransjevenner om hvilket ansvar vi har som kulturaktører. Vi vil vite mer om hvilke trender og utfordringer vi står ovenfor når det gjelder kultur og arenaer hvor folk møtes og diskuteres. Vi ønsker å løfte fram og diskutere kunstneriske filmer om såre og vanskelige temaer, la oss inspirere av fantastiske arrangementer som SXSW og ikke minst diskutere hvordan filmpolitikken kan være med på å sikre en mangfoldig og bærekraftig filmbransje i fremtiden. Og vi gleder oss alle til å gjøre det sammen med dere under årets filmpolitiske konferanse!

I år har vi samlet alle årets seminarer under paraplyen Haugesund Talks, nettopp fordi vi mener at samtale er alfa og omega for å gjøre verden mer inkluderende. Haugesund er den viktigste møteplassen for filmbransjen i Norge og Norden, og spennet mellom de ulike seminarene tydeliggjør dette. Her kan man få innsikt i bokadapsjon, høre spennende pitcher, diskutere mediemangfoldet i Norge, fremtiden til norske kinoer og distribusjonen av nordiske filmer i Europa. For å nevne noe. Fullstendig oversikt over årets seminarer finner du her.

Da gjenstår det å ønske alle velkommen til Haugesund, for tankevekkende diskusjoner, hyggelige
møter og fantastiske filmopplevelser!

Tonje Hardersen
Festival- og programsjef