Fem filmer nominert til Nordisk råds filmpris

24. august 2021

De nominerte til Nordisk råds filmpris er nå offentliggjort. Den norske nominasjonen er Victor Kossakovskys Gunda. Den er nominert sammen med danske Fluktfinske Ensilumi (Any Day Now), islandske Alma og svenske Tigrar. Alle filmene blir vist på festivalen i morgen

Den unike og tankevekkende dokumentaren handler om purka Gunda, to snarrådige kyr og et sjarmtroll av en enbeint kylling. Filmen er regissert av russiskfødte Victor Kossakovsky, en innovativ og prisbelønt dokumentarfilmskaper. Filmografien hans spenner over en rekke ulike emner, men utforsker alltid samspillet mellom virkeligheten og poetiske øyeblikk. Filmens produsent, Anita Rehoff Larsen (Sant & Usant),  har arbeidet med norske og internasjonale regissører siden 2010. Nylig var hun også aktuell med Sisters on Track, den første norske orginale Netflix-dokumentaren.

Gunda konkurrerer med følgende fremragende kvalitetsfilmer fra Norden:

 

Danmark: Flukt

Av Jonas Poher Rasmussen (regi og manus), Amin (manus), Monica Hellström (produsent), Charlotte De La Gournerie  (animasjonsprodusent) og Signe Byrge Sørensen (produsent).

Norsk premiere: 8.oktober 2021

 

Finland: Ensilumi (Any Day Now)

Av Hamy Ramezan (regi og manus), Antti Rautava (manus), Jussi Rantamäki (produsent) og Emilia Haukka (produsent).

 

Island: Alma

Av Kristín Jóhannesdóttir (regi og manus), Guðrún Edda Þórhannesdóttir (produsent), Friðrik Þór Friðriksson (produsent) og Egil Ødegård (produsent).

Norsk premiere: 22.oktober 

 

Sverige: Tigrar

Av Ronnie Sandahl (regi og manus) og Piodor Gustafsson (produsent).

 

Prisen offentliggjøres tirsdag 2. november 2021, under Nordisk råds sesjon i København

Her finner du mer informasjon om Nordisk råds filmpris, samt høyoppløselige bilder, jurybegrunnelser og annet.

Trailer ser du her

 

Om Nordisk råds filmpris

Den prestisjefylte filmprisen på 300 000 danske kroner gis til en film som utmerker seg med sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Prisen deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er et resultat av tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik. De sier følgende i sin begrunnelse:

«Gunda» er en av disse sjeldne dokumentarene som får deg til å se verden på en ny måte. Regissør Victor Kossakovsky bringer oss ut av menneskeperspektivet og inn i en dyreverden som følger en annen logikk og en langsommere rytme. Der møter vi Gunda, som lever på Grøstad gård i Vestfold sammen med grisungene sine, en idyllisk tilværelse der brutaliteten som alltid finnes i naturen, likevel kommer klart frem. En enbeint kylling og en stoisk flokk med kyr er de andre hovedpersonene i en film som er ydmyk overfor dyrene, men med krass politisk brodd. Egil Håskjold Larsens skarpe, poetiske bilder er med på å gjøre «Gunda» til en flott cinematisk opplevelse.

For utfyllende informasjon om Nordisk råds filmpris, ta kontakt med:

kjersti.vikor@kulturmeglerne.no / 95 91 06 54

Om Nordisk råds filmpris

 

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 18. gang. I fjor mottok norske Dag Johan Haugeruds Barn prisen. Tidligere har den gått til markante filmer som Dronningen i 2019, Kvinne på krigsstien (Woman at War) i 2018, Little Wing (2017), Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant fremstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen.

Nordisk råd deler ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

  

Les mer om Nordisk råds filmpris og de nominerte filmene:

www.nordiccouncilfilmprize.com

www.nordiskfilmogtvfond.com

www.norden.org

https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond