«Føniks» åpner New Nordic Films

3. august 2018

Camilla Strøm Henriksens gripende familiedrama Føniks åpner det nordiske filmmarkedet New Nordic Films tirsdag 21. august. Under åpningsseremonien vil også de nominerte til Nordisk Råds Filmpris presenteres på scenen.

Filmen er en co-produksjon mellom Norge og Sverige, og Strøm Henriksens debut som spillefilmsregissør.

Hun tar med seg skuespillerne Sverrir Gudnason, Ylva Bjørkaas Thedin og Casper Falck-Løvås til åpningsseremonien.

Om filmen

Føniks er en historie om familierelasjoners kompleksiteter og sårhet, med store skuespillerprestasjoner av både Maria Bonnevie og Sverrir Gudnason, samt de unge debutantene. Jill og lillebroren bor sammen med sin ustabile mor, og Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien. Når faren melder et av sine sjeldne besøk, oppstår stor glede og forventning. Men familien rammes av en tragedie og i sjokk over det som har skjedd, holder Jill det skjult.

Foran kamera

Maria Bonnevie er magnetisk god i den plagede og destruktive morsrollen. Hun er en skuespillerinne som har preget det skandinaviske film – og teaterbildet i en årrekke siden hun debuterte på filmskjermen i 1991 i Ola Solums Kvitebjørn kong Valemon. Gjennombruddet kom i den danske filmen Jerusalem av den anerkjente regissøren Billie August i 1997. Siden har hun spillet i produksjoner som Insomnia, Himmelfall og Maskeblomstfamilien, samt opptrådd på teaterscener i hele norden. For hovedrollen Jeg er Dina mottok hun utmerkelse for beste utenlandske kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Montreal.

Sverrir Gudnason imponerer i rollen som barnas omflakkende far. Han er en svensk skuespiller som virkelig har bemerket seg de siste årene, også internasjonalt. Han har spilt i filmer som Den allvarsamma leken, Monica Z og Call Girl, og spilte hovedrollen mot Shia Lebouf i fjorårets Borg vs McEnroe om den legendariske tennisspilleren Björn Borg. Senere i år blir han å se i storfilmen The Girl in The Spider’s Web sammen med Claire Foy.

De to barna som historien sentrer rundt spilles av Ylva Bjørkaas Thedin og Casper Falck-Løvås. Begge gjør fantastiske innsatser i rollene som to barn revet mellom sin brutale virkelighet og kjærligheten de har til sine foreldre.

Bak kamera

Camilla Strøm Henriksen startet som skuespiller og har bl.a vunnet Amanda for sin rolle i En håndfull tid. Hun er utdannet filmregissør fra London Film School. Hun har hatt regi på TV-serier som Hotel Cæsar og Hvaler, og har undervist på film og TV- linjen på Westerdals.

Føniks er produsert av Gudny Hummelvoll for Hummelvoll AS, og co-produsert med Wychwood Moving Picture Company. Co-produsenter er Paulina Rider Wilhelmsen, David Yates, Annika Hellstrøm og Erika Malmgren.

Om New Nordic Films

I 1995 startet New Nordic Films opp – Den norske filmfestivalens årlige filmmarked for nordisk film. Elleve år etter ble også et internasjonalt co-produksjons- og filmfinansieringsforum etablert. Til New Nordic Films kommer årlig om lag 400 bransjefolk fra inn- og utland for å oppdatere seg på den nye nordiske filmproduksjonen og initiere produksjonssamarbeid på tvers av landegrensene. Markedet retter seg mot internasjonale og nordiske distributører, programmerere, salgsagenter, produsenter, regissører og filmorganisasjoner. Filmprogrammet til New Nordic Films representerer en variasjon i sjangere, og seleksjonen skjer basert på kvalitetsnivået og det internasjonale potensialet til hver film. 

New Nordic Films arrangeres med støtte fra Creative Europe – MEDIA-programmet til Den europeiske union.