Filmtips til ungdommen!

5. mai 2020

Her kommer ukens filmtips fra festivalen, denne gangen til ungdommen. Vi har funnet frem filmperler og gamle klassikere blant tidligere Amandaprisvinnere som vi håper vil få nye seere, men som også vil gi et gledelig gjensyn for andre.
I august blir det filmfestival, men vi må dessverre utsette skolevisningene som hvert år samler rundt 6500 elever fra hele Haugalandet til fantastiske festivalopplevelser. Som en mager trøst på såret har vi samlet noen godbiter her så håper vi å kunne arrangere elevenes filmfestival på et senere tidspunkt i løpet av høsten.

Filmene er tilgjengelig på ulike strømmetjenester spesifisert nedenfor. God visning!

 

Frida – med hjertet i hånden
Vant Amanda for Beste norske kinofilm i 1992.
Filmomtale:
Frida på 13 år har i løpet av sommerferien oppdaget en bok av psykoanalytikeren Erich Fromm med tittelen «Om Kjærlighet». Med den som referanse forsøker hun å forbedre kjærlighetslivet til både vennene sine og sin fraskilte mor – med stort sett katastrofale resultater. Frida er veldig opptatt av kjærlighet, og forelsker seg stadig vekk. Kristian, hennes beste venn og nabo følger oppgitt med på hennes drømmer og tanker. Men kjærligheten virker på mystiske måter.
 
Tilgjengelig: YouTube
Bilde: Manusforfatter Torun Lian, skuespiller Maria Kvalheim, regissør Berit Nesheim.
Foto: Sigurd Moe Hetland
Fucking Åmål
Vant Amanda for Beste utenlandske kinofilm i 1999.

«Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?» er en frase mange kjenner igjen. Utsagnet er blitt like kjent her til lands som i Sverige, der filmen har sitt opprinnelige opphav.

Filmomtale:

I kultfilmen «Fucking Åmål» møter man Agnes, som ifølge henne selv er den mest ensomme i hele verden. Hun forelsker seg i den mest populære jenta, Elin, i den lille byen Åmål, og filmen utspiller seg deretter. Fucking Åmål handler om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket – og hvor fantastisk det kan være. Det er også en film om å være annerledes og tørre å stå for det.

Det sies at under filminnspillingen og etter premieren fikk filmen mye motstand fra Åmål kommune og beboerne i byen. De mislikte filmens tittel og at byen blir fremstilt på en nokså negativ måte. Noen følte også at hjembyen deres nå først og fremst ble forbundet med homofili. Men stemningen snudde da filmen ble så populær.

 

Bilde: Rebekka Liljedahl
Foto: Sigurd Moe Hetland
Tilgjengelig: HBO Nordic

Døden på Oslo S

Vant Amanda for Beste barne- og ungdomsfilm i 1991.

Filmomtale:

Sammen med Pelle og Proffen får vi et innblikk i tilværelsen til ungdom som lever livene sine på gata og i kondemnerte bygårder med stoffmissbruk og prostitusjon. Filla og Stein vanker i miljøet, men bor på et guttehjem der forstanderen har skumle opplegg på gang. Pelle treffer Lena og blir stormforelsket. Men Lena har et problem, et stort problem, og en dag forsvinner hun. Sammen står Pelle og Proffen foran nye mysterier. Og med god støtte fra Pelles hippie-foreldre greier de å hjelpe Lena. Døden på Oslo S er en film om vennskap og om å ta ansvar for hverandre.

Tilgjengelig: Nettkino.no

 

Mongoland

Vant Amandakomiteens Gullklapper i 2001. 

Filmomtale:

Pia kommer hjem etter å vært ute og reist i England. Målet er å finne Kristoffer, kjæresten som skulle vært med på reisen, men som sviktet i siste liten. På sin leting treffer Pia på flere mer eller mindre misfornøyde og desillusjonerte typer. Midt oppi alt dukker Nissen opp, og ting begynner å skje.

 

Tilgjengelig: Nettkino.no

Bilde: Regissør Arild Østin Ommundsen og skuespiller Kristoffer Joner under Amandaprisutdelingen i Haugesund.

Foto: Junge, Heiko/Scanpix