Filmtips til påsken!

7. april 2020

Her kommer festivalens tips til fantastiske filmer som vil berike hjemmepåsken til små og store filmelskere! Vi har hentet fram eldre festivalfilmer, norske filmer som kan stikke av med en Amanda senere i år og nordiske perler. Filmene er tilgjengelig på ulike strømmetjenester.

 

Festivalfavoritter

Amazing Grace
Storbritannia 2018, regi Sydney Pollack, Alan Elliott

Amazing Grace
Amazing Grace er Sydney Pollacks enestående dokumentasjon av live-innspillingen av Aretha Franklins bestselgende gospel-plate med samme navn, fra 1972. Nå, nesten 50 år senere, gjøres det unike historiske materialet endelig tilgjengelig for publikum. Denne filmen skapte furore både på fjorårets filmfestival og landets kinoer for øvrig, et must for musikkelskere og vil skape sakral påskestemning!

Parasitt
Sør-Korea 2019, regi Bong Joon-ho

Hvis du ikke er en av de mange som fikk med deg dette sør-koreanske fenomenet av en film, som altså vant både Gullpalmen og Oscar og i tillegg ble en publikumssuksess på kino, så er det ingen unnskyldning lenger nå når den har kommet på strømmetjenestene. Vi møter en familie på fire som bor i en nedslitt kjellerleilighet i byen. Utsikten er en glipe på gateplan mot et smug der bedrukne karer har for vane å late vannet. Med varierende hell tyvlåner de internett fra etasjen over, og for å få mat på bordet pakker de pizzaesker for en restaurantkjede i nærheten. På tross av samholdet og kjærligheten til hverandre, er det ikke stort til liv. Etter et besøk fra en venn av familiens sønn, åpenbarer det seg med ett en gyllen mulighet, en vei ut av elendigheten. Familien griper sjansen med begge hender.

Thelma
Norge 2017, regi Joachim Trier

Thelma åpnet Den norske filmfestivalen i 2017 og fikk en unison hyllest fra et samlet kritikerkorps! Thelma har nettopp flyttet fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo da hun plutselig får et voldsomt anfall på lesesalen. Thelma er en overnaturlig romantisk thriller fra Joachim Trier, en av Norges mest anerkjente regissører.

I trygge hender
Frankrike 2019, regi Jeanne Herry

Forskjellige skjebner møtes i dette intelligente, sosialrealistisk drama om det franske adopsjonssystemet, som vant Andreasprisen på fjorårets festival. Nyfødte Theos usikre fremtid ligger i myndighetenes hender, da den unge moren velger å adoptere ham bort like etter fødsel. Samtidig har den ufrivillige barnløse Alice kjempet i ti år for å bli mor og øyner håp om å bli Theos adoptivmor. Men da den biologiske moren ombestemmer seg, er det ikke kun Theos skjebne som er på spill.

BlackKklansman
USA 2018, regi Spike Lee

Fra festivalen i 2018 har vi hentet fram dette mesterstykke av den visjonære Spike Lee, utrolig nok basert på en sann historie. USA, tidlig på 70-tallet. En tid preget av store omveltninger i det amerikanske samfunnet og kampen for sivile rettigheter. Ron Stallworth er den første afroamerikanske detektiven på politistasjonen i Colorado Springs, og blir møtt av skepsis og fiendtlighet blant sine kollegaer. Men han kues slett ikke, og bestemmer seg for å skape et navn for seg selv ved å utgjøre en forskjell i lokalmiljøet. Hvordan? Ved å infiltrere og eksponere organisasjonen Ku Klux Klan. Gjennom et samarbeid og gryende vennskap med kollegaen Filip Zimmermann tar han opp kampen mot den rasistiske gruppen, hvis store mål er å pynte på sin voldelige retorikk for å appellere til massene.

 

Nordiske perler

Fyr & Flamme
Sverige 2019, regi Måns Mårlind, Björn Stein

Dette er et fyrverkeri av en film; en storslått feiring av kjærligheten, der kjemien mellom de to hovedrollene forsterkes av fantastisk musikk, svimlende effekter og magiske omgivelser. En modig crowd-pleaser, som til og med er inspirert av en utrolig men sann historie! Året er 1940, og like ved siden av hverandre i Stockholm ligger to konkurrerende fornøyelsesparker. De to eierfamiliene har vært i åpen konflikt med hverandre i flere tiår, men alt forandres da arvtakerne John og Ninni innleder et forbudt kjærlighetsforhold.

Tårtgeneralen
Sverige 2018, regi Filip Hammar, Fredrik Wikingsson

Vi kommer ikke utenom Tårtgeneralen fra festivalen i 2018, en hysterisk morsom historie fra 1984, da tv-programmmet Rekord-Magazinet utpekte Köping som Sveriges kjedeligste by. Mens byen blir lamslått av ydmykelsen og hele landet ler av dem, beslutter Hasse P – nyinnflyttet, gjeldstynget, muligens alkoholisert –  å motbevise «Stockholmsjävlarna» gjennom å lage verdens lengste smörgåstårta. Gjennom å virkeliggjøre sitt store mål og innse at han har potensiale til å oppnå suksess med hva det skal være, får Hasse endelig et sårt tiltrengt formål med livet.

Barn
Norge 2019, regi Dag Johan Haugerud
barn
Denne kritikersuksessen er nok en av favorittene i årets Amandarace, og er et varmt, gripende, humoristisk og skarpt observert drama fra Dag Johan Haugerud. Barn skildrer de dramatiske etterdønningene av en ulykke på en barneskole i utkanten av Oslo. Det er friminutt og Lykke, den 13 år gamle datteren til en profilert Arbeiderparti-politiker, skader klassekameraten Jamie, sønnen av en framtredende Frp-politiker. Ryktene om hva som egentlig har skjedd begynner å gå. Var det bare uskyldig lek? Liv, rektor på skolen og hemmelig kjæreste med Jamies far, må finne styrken til å konfrontere lokalsamfunnet og til å takle sine egne motstridende følelser.

Håp
Norge 2019, regi Maria Sødahl
håp
Maria Sødahls varme og personlig beretning om en familie i krise er en annen Amandafavoritt, og fikk også strålende kritikker. Anja lever med samboeren Tomas i en storfamilie med felles barn og stebarn. På Lille Julaften får hun en uhelbredelig diagnose. Alene med sorgen og redselen, erkjenner Anja nødvendigheten av Tomas sin fulle hjelp og støtte. I løpet av en juleuke kastes paret inn i et lynkurs i gjensidig tillit og felles kamp for å takle en uventet diagnose. Kan de i denne krisen lære å elske hverandre igjen etter et langt samliv?

 

For familiepublikummet

Askeladden – i Soria Moria slott
Norge 2019, regi Mikke Brænne Sandemose

Fjorårets eventyrlige åpningsfilm! Kongen og dronningen blir forgiftet, og Per og Pål blir arrestert, mistenkt for å stå bak. Askeladden og Kristin legger ut på leting etter Soria Moria, der det skal være en brønn med det eneste som kan helbrede kongeparet: Livets vann. Men noen ondsinnede dansker er også på sporet av slottet. Hvis Espen og Kristin mislykkes, kan det bety slutten for både dem, brødrene og hele kongeriket.

Toy Story 4
USA 2019, regi Josh Cooley

Fjorårets åpningsfilm i Cinemagi er hjertevarme Toy Story 4, siste film ut i Pixars utrolige serie om lekenes hemmelige liv, og for en flott avslutning det er! Woody har alltid vært trygg på sin plass i verden og sin oppgave – å ta vare på sitt barn, enten det er Andy eller Bonnie. Så når Bonnies nye hjemmelagde leke, Gaffen, erklærer seg selv som søppel og ingen leke, tar Woody på seg å vise Gaffen hvorfor han burde omfavne det å være en leke. Men når Bonnie tar med seg hele gjengen på familiens campingutflukt, ender Woody opp på en omvei som inkluderer gjensyn med hans gamle venninne Bo Peep. Bak hennes skjøre porselensytre skjuler det seg en eventyrlysten jente som er vant med å klare seg selv. Mens Woody og Bo innser at de nå lever veldig ulike liv som leker, skjønner de snart at det er større utfordringer som venter

Min nabo Totoro
Japan 1988, regi Hayao Miyazaki

Vi avslutter med en av verdens beste barnefilmer, fantastiske Min nabo Totoro! Dette er et fargesprakende og magisk stykke barnefilm fra det etter hvert verdensberømte Studio Ghibli og regissør Hayao Miyazaki, og nå er en hel rekke av hans og Ghiblis filmer tilgjengelig på Netflix. Mei og Satsuki flytter ut på landet sammen med faren. Det blir starten på et nytt eventyr for de to søstrene. En dag, da Satsuki er på skolen, ser Mei et underlig dyr gjemme seg under huset. Hun følger etter det inn i en slags tunnel under det digre kamfertreet, og snart møter hun Totoro! Totoro er skogens vokter. Han er søvnig, leken og veldig snill. Heldigvis for Mei er det ikke bare hun som vet om Totoro, for når Mei en dag går seg bort, får Satsuki hjelp av Totoro til å finne henne igjen. Plutselig er hverdagen fylt av magiske eventyr sammen med den svære skogsguden!