Filmprogrammet er klart!

4. august 2017

Festivalen åpner med Joachim Triers Thelma og avslutter med Dome Karukoskis Tom of Finland. Tommy Wirkolas What Happened to Monday er nå også bekreftet for hovedprogrammet.

Festival- og programsjef Tonje Hardersen er stolt og glad over å ha spikret filmprogrammet. Hun mener de norske titlene illustrererer bredden i det norske filmlandskapet akkurat nå.

– Vi åpner festivalen med Thelma fra Joachim Trier, en av våre største og mest internasjonalt anerkjente filmkunstnere. I hovedprogrammet har vi også VampyrVidar, et herlig eksempel på hvilken utrolig dedikasjon som eksisterer der ute blant Norges uavhengige filmproduksjoner. Så er det selvfølgelig en stor glede at vi har sikret Tommy Wirkolas What Happened to Monday, en internasjonal produksjon med et tydelig norsk stempel i biroller fra blant andre Pål Sverre Hagen og Christian Rubeck.

– Vi har også inkludert TV-serier i programmet i år. Både Okkupert og Vikingane er titler som gjør det skarpt internasjonalt, og vi ser frem til å gi sesong 2 av disse seriene sitt første møte med publikum i Haugesund.  Alle de norske titlene tegner et bilde av et mangfoldig norsk film- og TV-landskap som har både kunstnerisk og kommersiell suksess, og som overskrider landegrenser. Norsk film er blitt veldig mye mer enn norsk film.

Last ned årets lommeprogram her

TomofFinland

Fra festivalens avslutningsfilm Tom of Finland. Foto: Another World Entertainment

Sju filmer fra hovedprogrammet i Cannes

Assisterende programsjef Martin Øsmundset mener festivalen har funnet en god balanse mellom det brede og det smale.

– «Noe for enhver smak» er en litt oppbrukt klisjé, men nå må jeg ty til den. Gleder du deg til filmperler fra hovedprogrammet i Cannes, har vi sju av dem – deriblant Sofia Coppolas The Beguiled og Michael Hanekes Happy End. Vil du ta med familien på kino? Se de amerikanske storfilmene Emojifilmen og Biler 3 eller Studio Ghibli-perlen KatteprinsenVil du se noe som er oppsiktsvekkende originalt? Quality TimeØnsker du deg en klaustrofobisk seanse haiskrekk? 47 Meters Down. Leiemordere i rullestol? Kills on WheelsKomedie om forfyllede dansker som leier en russisk hitman til å ta livet av konene sine? Dræberne fra NibeErotisk thriller? The Double Lover. Interessert i filmhistorie? Lumiére! Eventyret begynner. Elbil-gründer-komedie fra skaperne av Klovn? Dan DreamTrenger du mer Jaime Lannister i livet ditt? 3 ting.

Øsmundset er spesielt stolt av festivalens mange nordiske titler.

– Vårt nordiske stempel er sterkere enn noen gang før. Jeg håper spesielt at Vinterbrødre og At elske Pia finner sitt publikum i Haugesund, det er to av de sterkeste nordiske filmene jeg har sett i nyere tid. Så håper jeg at publikum finner veien til den islandske spenningsserien Fangar og det svenske familiedramaet Vår tid är nuen helt enorm satsing fra SVT. Jeg gleder meg også til å vise de nominerte til Nordisk råds filmpris. De nominerte annonseres under festivalen tirsdag 22. august, og filmene vises hos oss dagen etter.

Kaya Wilkins og Eili Harboe i Joachim Triers «Thelma». (Foto: Motlys AS)

Kaya Wilkins og Eili Harboe i Joachim Triers «Thelma».
(Foto: Motlys AS)

OM PROGRAMMET

Joachim Trier kommer altså til festivalen med thrilleren Thelma, årets åpningsfilm. I tittelrollen som Thelma er Eili Harboe fra Stavanger. Den unge jenta blir på mystisk vis trukket mot medstudenten Anja (Kaya Wilkins) og opplever skremmende og overnaturlige krefter. Harboe og Wilkins er blant skuespillerne som kommer til Haugesund.

Dome Karukoski, som sist var Haugesund-aktuell med The Grump, er tilbake med årets avslutningsfilm i Haugesund Tom of Finland. Jakob Oftebro kommer også til Haugesund – han har en viktig birolle i dramaet basert på den sanne historien om den verdenskjente kunstneren som var en modig forkjemper for homofiles rettigheter.

Tommy Wirkola og Pål Sverre Hagen er blant gjestene som kommer til Haugesund med What Happened to Monday, en dystopisk fremtidsvisjon hvor Noomi Rapace spiller hele sju roller, som søstrene som bytter en på felles identitet for å kunne bevege seg ute i et overbefolket samfunn med en streng ettbarnspolitikk. Willem Dafoe og Glenn Close spiller også i filmen.

«VampyrVidar» kommer til Haugesund.

VampyrVidar kommer til Haugesund.

Thomas Aske Berg og Fredrik Waldeland gjester Haugesund med VampyrVidar, produsert av indiefilm-selskapet UFOh! fra Stavanger. Fra før står selskapet blant annet bak musikkvideoer til Kaizers Orchestra, Kvelertak og Oliver Hohlbrugger.

Regissør Erik Skjoldbjærg og flere av skuespillerne, deriblant Henrik Mestad, er til stede ved premieren på de to første episodene av Okkupert 2. Premiere blir det også på de to første episodene av Vikingane 2 med gjester til stede.

Sofia Coppolas The Beguiled og Michael Hanekes familiedrama Happy End konkurrerte begge tidligere i år om Gullpalmen i Cannes. Blant årets Haugesund-filmer som var med i hovedprogrammet i Cannes er også Kornél Mundruczós Jupiters måne, Robin Campillos 120 slag i minuttet, Michel Hazanavicius Redoubtable, brødrene Ben og Joshua Safdies Good Time med Robert Pattinson i hovedrollen, og François Ozons thriller The Double Lover

Blant årets spesialvisninger er danske Charlotte Sielings Rivalene med en imponerende rollebesetning ledet an av Jakob Oftebro, Ane Dahl Torp og den danske skuespilleren Søren Malling. Festivalen ivaretar også sin sterke nordiske profil med filmer som Katja Wiks Exfrun og Rojda Sekersöz’ Drøm vidare.

«Emojifilmen» åpner Cinemagi-programmet.

«Emojifilmen» åpner Cinemagi-programmet.

Cinemagi, programmet for barn og unge, åpner med den animerte familiekomedien Emojifilmen, og Lynet McQueen er klar for nye eventyr når Pixar ruller ut Biler 3.

Festivalen er i år utvidet med arkitekturfilmprogrammet Norwegian ArchFest. Blant filmene her er Kaspar Astrup Schröders dokumentarfilm Big Time, som gir et unikt innblikk i det kreative sinnet til en av verdens mest suksessrike og innovative arkitekter – Bjarke Ingels.

Se hele programmet her.