Festivalvinnerne 2021

26. august 2021

Den 49. norske internasjonale filmfestivalen Haugesund nærmer seg slutten. Gjenåpningen av det norske samfunnet ga festivalen ny rekord i antall bransjeakkrediteringer, og det har også vært rekordmange nordiske filmer i programmet.

Vinnerne av årets festivalpriser er derfor de beste av et allerede sterkt utvalg filmer. Under festivalen ble det i kveld delt ut seks priser: Andreasprisen, Den norske kritikerprisen, Publikumsprisen, Gledessprederen, Best Project Award og The Next Nordic Generation Award.

Andreasprisen:

Andreasprisen, er en årlig økumenisk filmpris som deles ut i samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Film & Kino og avisen Vårt Land. Juryen har bestått av Kristin Aalen, Rune Steensnæs Engedal, Hanne Jacobsen og juryleder Alf Kjetil Walgermo. Prisen består av en litografi av Eli Hovdenak, og deles i år ut til den tunisiske filmen «The Man Who Sold His Skin».

Juryens begrunnelse:
Årets prisvinner tar opp et samfunnsaktuelt tema på en original og tankevekkende måte. Vi er mennesker i verden, men vi behandles ikke likt. Der mange av oss er fredfullt privilegerte og har fullvaksinert bevegelsesfrihet, finnes det andre som ikke har mulighet til å unnslippe sitt land i kaos og borgerkrig. Der menneskeverdet for mange er en selvfølge, finnes det andre som kjenner en annen virkelighet på kroppen – de behandles som en vare. Prisvinneren går inn i vår tids brennbare spørsmål med både tyngde og letthet. I en samfunnskritisk og medrivende fortelling blir samtidskunsten et prisme for å belyse humanitet og menneskeverd. Resultatet er en film som er viktig og sterkt engasjerende.

Kritikerprisen

Kritikerprisen deles ut av en jury bestående av medlemmer av Norsk filmkritikerlag. Juryen har i år bestått av Aleksander Huser, Ida Cathrine Holme Nielsen og Alf Kjetil Walgermo. Prisen består av et tresnitt av Annette Kierulf, og deles ut til den amerikanske filmen «Swan Song».

Juryens begrunnelse:
Vår pris går til en film som er fri for fordommer. Filmen er engasjerende, morsom og rørende, og en fortelling om å tilhøre et fellesskap, selv om man står på utsiden av det konforme samfunnet. Det er en film om vennskap, kameratskap og aksept, og det å være homofil, både før og nå. Og det er et sterkt og hjertevarmt portrett av et fargerikt og unikt individ, skildret i en ikonisk framstilling av hovedrolleinnehaver Udo Kier.

Herderlig omtale gikk til filmene A-ha The Movie, med følgende begrunnelse: «Vår første hederlige omtale går til en film som fanger nesten fire tiår med pophistorie, og som på samme tid klarer å komme inn under huden på bandmedlemmene som skildres – såvel som konfliktene og vanskelighetene mellom dem. Dokumentaren inkluderer en imponerende mengde usett arkivmateriale, og er både fyldig og ærlig, med godt håndverk, og ikke minst – en fengende film», og Nattebarn, med begrunnelsen: «Vår andre hederlige omtale går til en tilsynelatende improvisert tilnærming til dokumentarisk filmskaping, men er likevel en godt strukturert og engasjerende historie. Den byr også på et imponerende spekter av karakterer, inkludert filmskaperne selv, som utfyller hverandre og fremhever forskjellige aspektene ved den menneskelige psyken – og dermed også filmens kjernesak».

 

Publikumsprisen

Publikumsprisen deles ut av Den norske filmfestivalen. Juryen er oppnevnt av festivalen, og består av Daniel Nes, Tina Børtung, Ragnhild Seven Håland, Mona Elin Aarø og Elin Brekke. Prisen består av en litografi av Ivar Rudi, og deles ut til den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».

Juryens begrunnelse:
Publikumsprisen går til en høyaktuell film som treffer deg i hjertet – og ga juryen et ordentlig slag i magen. Dette er en film som alle trenger å se.

 

Gledessprederen

Gledessprederen er ment for den filmen som begeistrer og sprer mest glede. Prisen gis av festivalen og en jury oppnevnt av Norske Kinosjefers Forbund. Juryen består av kinosjef for Lillehammer Kino, Clarissa Bergh, film, markedsdirektør i Aurora Kino Ida Kathrine Balto, og kinosjef på Fosnavåg Kino Bjørn Holum. Prisen består av et trykk av Camilla Thuy, og deles ut til den amerikanske filmen «CODA».

Juryens begrunnelse:
Årets vinner av Gledessprederen er en film som klarer å begeistre på flere plan. Dette er en klassisk gledesspreder med et stort hjerte og hvor du forlater kinoen med et stort smil. Filmen, som er en nyinnspilling av den franske filmen La Famille Bélier, er en barndomsfilm der vår unge heltinne må velge mellom å følge sin kjærlighet til musikken eller å ta ansvar for familien sin, som er helt avhengig av henne.

Gjennom en god dose humor, men også alvor, presenteres vi for en historie som er relevant i mange trinn, og hvor publikum vil kjenne seg igjen på ulikt vis. Skal man følge hjertet eller prioritere sine forpliktelser?

Forestillingene er strålende, og vi er spesielt sjarmert av den unge stjernen Emilia Jones, som imponerer med sin vitalitet og vakre sangstemme. Filmen fortjener virkelig en stort lerret og et langt liv på kino!

 

Best Project Award

Prisen går til det beste prosjektet i det nordiske samproduksjonsmarkedet. Vinneren er bestemt av stemmer fra publikum på banen, og får deltakelse på produsentnettverket i Cannes. Prisen deles ut til den danske filmen «Acts of love».

 

Next Nordic Generation Award

Prisen gis til den beste avgangsfilmen fra de nordiske filmskolene. Juryen har bestått av tidligere programdirektør for Den norske filmfestivalen, Håkon Skogrand, produsent Khalid Maimouni og musiker og filmskaper Elle Márjá Eira. Prisen er på 10 000 kroner og gis i år til produksjonsteamet fra Aalto ELO Film School og den finske filmen «Mad From the Sun».

Juryens begrunnelse:
Vinneren av årets Next Nordic Generation er en vakkert slitt, euforisk og gripende film om kjærlighet. Historien fortelles på elegant vis om å gå tilbake i tid, og har mange typer lag som kan tolkes på flere måter. Filmen skildrer unge mennesker som utfordrer hverandre ved å spille spill i et forhold. Det er en kompleks historie med elegant dramaturgisk og regiaktig grep. Skuespillerprestasjonene er imponerende, filmen har fantastisk musikk, vakkert foto og smakfull redigering. Filmregissøren har tatt dristige valg som gjenspeiler en råhet som fanger deg fra første øyeblikk. Det er som om filmen er en sirkel som aldri tar slutt. Filmen er et poetisk verk som berører, engasjerer og glitrer med høy kunstnerisk kvalitet.

Hederlig omtale gikk til avslutningsklassen ved animasjonslinjen ved Den danske filmskolen, hvorav filmene I don’t have time for this og Favorite Daughter var representert på årets festival. «Begge er unike på hver sin måte – den ene med lekent fortellende briljans og den andre med en særegen personlig naivitet, som også gjør dem usedvanlig modne. Innovasjon og stilistisk sikkerhet kjennetegner også de andre filmene fra dette kullet av nyutdannede regissører. Animasjonsfilmene fra Danmark er kjent for gode manus og høye tekniske og kunstneriske nivåer. Med disse seks nye talentene får filmmiljøet en lys fremtid.»