En ny gullalder  

17. august 2021

Norsk filmbransje er inne i en ny gullalder, og årets program byr på rekordmange norske titler. Den norske filmfestivalen har i år 79 kinofilmer på plakaten, og 27 kortfilmer. Det er totalt 9 norske kinofilmer på plakaten i år, blant dem seks dokumentarer. Blant dem åpningsfilmen De uskyldige som imponerte den internasjonale filmbransjen under Cannes-programmet Un certain regard i juli.  

Clue: Maltesergåten åpner Cinemagi, og avslutningsfilmen blir den danske actionkomedien Vildmænd. Sistnevnte er en film som representerer det beste fra Skandinavia, og som er hovedsakelig spilt inn i Norge.  

Paul Tunges Mind of Modernism vil få sin verdenspremiere 23. august, og er en del av hovedprogrammet, samt Norwegian ArchFest, en arkitekturfilmfestival i samarbeid med Haugesund kommune. Dette er et vakkert portrett av brutalistiske kirker, modernistiske offentlige bygg og praktfulle arkitekttegnede villaer. Verdenspremieren vil finne sted i Haugesunds egne brutalistiske kirke, Rossabø kirke (1972), tegnet av Per Amund Riseng og Jan Stensrud.  

Vi blir hjemmeNattebarnog Kunsten å plystre får sine verdenspremierer under Den 49. norske filmfestivalen. I tillegg viser vi de norske dokumentarene a-ha The Movie og Oh, It Hertz!