Ellen Horn leder årets hovedjury

3. juni 2015

Skuespiller og tidligere teatersjef og kulturminister Ellen Horn leder fagsterke personer fra norsk filmliv i vurderingen av 24 langfilmer for Amandaprisen 2015. I tillegg er det egen jury for kortfilm og dokumentarfilm.

– Bredden i uttrykk og sjangre er det mest slående jeg vil trekke frem om årets norske filmer, det blir interessante å få oversikt over og å gå inn i, forteller Ellen Horn om juryleder-oppgaven.

En av de mest sentrale
Ellen Horn er utdannet fra Statens Teaterhøyskole og som skuespiller har hun utmerket seg ved sin allsidighet. Som Nationaltheatrets sjef fra 1992 til 2000 forvandlet hun en underskuddbedrift med turbulent bedriftskultur til å bli et kunstnerisk og økonomisk blomstrende teater. Fra 2000 til 2001 var hun kulturminister for Stoltenberg-regjeringen.

Etter at Ellen Horn gikk av som kulturminister 2001 har hun blant annet turnert for Riksteatret med oppsetningene «Undset» og Ingar Sletten Kolloens «Jeg kunne gråte blod», om Marie og Knut Hamsun. Fra 2005 til 2015 har hun vært sjef på Riksteatret før hun gav stafettpinnen videre.

Ellen Horn er en av de mest sentrale og markante skikkelsene innenfor norsk teater- og kulturliv. Vi er svært glade over at Ellen Horn skal lede Amandajuryen i år, sier leder for Amandakomitéen Gunnar Johan Løvvik.

– Det å se igjennom de norske filmene fra et helt år og lede juryeringen av disse er et omfattende arbeid. Det er derfor svært gledelig at hun har satt av tid til dette, sier Løvvik.

Ellen Horn har selv spilt i flere filmer og TV-serier, blant annet «Frida - med hjertet i hånden», «Etter Rubicon» og «Den brysomme mannen». (Foto: Jo Michael/Riksteatret)

Ellen Horn har selv spilt i flere filmer og TV-serier, blant annet «Frida – med hjertet i hånden», «Etter Rubicon» og «Den brysomme mannen». (Foto: Jo Michael/Riksteatret)

Savner flere filmer
Filmene som skal vurderes til årets Amanda-priser, har variert i antall de siste årene. Fra 20 titler i 2013, økte antallet til hele 35 i fjor. I år har det derimot sunket tilbake til 2013-nivå med 24 filmer som skal vurderes nøye.

– Det er både smale, eksperimentelle filmer og brede, folkelige filmer, filmer med noe på hjertet og til ren underholdning. Men det kunne gjerne vært flere titler dette filmåret, sier Horn.

Amanda-juryene 2015 er som følger:
Hovedjury
Juryleder Ellen Horn
Regissør Katarina Launing
Dramatiker Gunnar Germundson
Skuespiller Hauk Heyerdahl
Produsent/dekan Leif Holst Jensen
Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen
Fotograf Johan-Fredrik Bødtker

Beste dokumentarfilm
Regissør Tone Andersen
Produsent Mette Cheng Munthe-Kaas
Regissør/produsent John Sullivan

Beste kortfilm
Regissør Sara Eliassen
Produsent Helga Fjordholm
Regissør Izer Aliu

Beste utenlandske kinofilm
Juryleder Jørgen Søderberg Jansen, Fredrikstad Kino
Anita Kristensen, Bø Kino
Stein Sørensen, Bergen Kino
Øystein Simonsen, Tysvær Kino
Kristin Kildal, Rana Kino

Filmene som vurderes

Amanda i Haugesund
Amanda-utdelingen går av stabelen lørdag 15. august og deles i to deler. Første prisutdeling er i Haugesund rådhus og andre prisutdeling sendes direkte på TV2 fra Maritim Hall klokken.

Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2014 til 30. juni 2015 og ha hatt nasjonal lansering. Amanda-prisutdelingen produseres av Warner Bros. og er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 15. – 21. august 2015.

Kortfilmene som nomineres offentliggjøres etter juryens påsyn på kortfilmfestivalen i Grimstad 12. – 17. juni.

Amandaprisen 2015 deles ut i følgende kategorier:

 1. Beste norske kinofilm
 2. Beste regi (kinofilm)
 3. Beste kvinnelige skuespiller
 4. Beste mannlige skuespiller
 5. Beste kvinnelige birolle
 6. Beste mannlige birolle
 7. Beste barnefilm
 8. Beste filmmanus
 9. Beste foto
 10. Beste lyddesign
 11. Beste musikk
 12. Beste klipp
 13. Beste scenografi
 14. Beste visuelle effekter
 15. Beste kortfilm
 16. Beste dokumentarfilm
 17. Beste utenlandske kinofilm

I tillegg deles Amandakomitéens Gullklapper og Amandakomitéens Ærespris ut, samt Folkets Amanda (publikumsavstemning i samarbeid med Dagbladet). Til sammen skal det deles ut 20 priser.

Arbeidet med Amanda ledes av en egen komité, Amandakomiteen, oppnevnt av styret i Den norske filmfestivalen AS.