Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris til Pernilla August

25. august 2016

Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris ble i går overrakt til Pernilla August.

Pernilla August er utdannet ved Teaterhøgskolen i Stockholm, og under sin utdannelse her ble hun håndplukket av Ingmar Bergman til å spille barnepiken i Fanny og Alexander (1982).Dette ble starten på en lang karriere som skuespiller i både film, TV og teater.

August er kanskje mest kjent for sin rolle som Anakin Skywalkers mor Shmi Skywalker i de to Star Wars-filmene Star Wars: Episode I – Den skjulte trussel (1999) og Star Wars: Episode II – Klonene angriper (2002). Vi har også sett henne i filmer som, Jerusalem (1996), Där regnbågen slutar (1999), Jeg er Dina (2002) og Dom over död man (2012). Hun har gjort filmroller for store regissørnavn som blant andre Bo Widerberg, Bille August, Per Fly, Ole Bornedal og Jan Troell. Liv Ullmann hadde også gleden av å regissere August i miniserien Enskilda Samtal fra 1996.  

August har dessuten vunnet mange priser, blant andre Sølvbjørnen under Berlinalen i 2004 for Om jäg vänder mig om, Beste skuespillerinne under Cannes-festivalen for Den gode viljen i 1992 og Nordic Council’s Film Prize i 2011 for Skyggesiden. Sistnevnte var hennes debut som spillefilmregissør, og for denne vant hun også kritikerprisen under filmfestivalen i Venezia.

Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris

Den norske filmfestivalen og Liv Ullmanns ærespris skal tildeles en skuespiller eller en regissør som, gjennom fremragende evne til å berøre sitt publikum, har gitt et vesentlig bidrag til filmkunsten. Årets prismottaker har gjort seg bemerket både foran og bak kamera, og er nå aktuell som regissør for Den allvarsamma leken, som vises i hovedprogrammet under årets festival.