De nominerte til Nordisk råds filmpris vil bli offentliggjort i Haugesund

23. juli 2019

De nominerte til Nordisk råds filmpris vil i år igjen bli offentliggjort i Haugesund under Den norske filmfestivalen.

Alle de nominerte vil bli presentert på scenen tirsdag 20. august under den offisielle åpningen av New Nordic Films. Festivalen kommer til å vise alle de nominerte filmene de kommende dagene.

Festivaldirektør Tonje Hardersen gleder seg over å kunne være vertskap for arrangementet for tredje gang.

– Det er er en stor ære for oss. Den norske filmfestivalen har dyrket sin nordiske filmprofil i en årrekke, og som en følge av det, har vår festival blitt et av de viktigste møtestedene for den nordiske filmbransjen.Vi ser frem til å ønske alle de nominerte velkommen og til å gi publikum og bransjen muligheten til å se årets beste nordiske filmer, sier Hardersen.

Om Nordisk råds filmpris
Formålet med Nordisk råds priser er å øke interessen for det nordiske kulturfellesskapet og miljøsamarbeidet, og å anerkjenne enestående kunstneriske og miljømessige innsatser. Prisene skal bidra til å synliggjøre og markere det nordiske samarbeidet.

Prisen offentliggjøres tirsdag 29. oktober i sammenheng med Nordisk råds sesjon, under prisutdelingen på Operaen i Oslo.

Prisen gis for en kunstnerisk verdifull, nordiskprodusert kinolangfilm. Filmen må ha hatt kinopremiere mellom 1. juli 2018 og 30. juni 2019. Prisen på DKK 350.000 deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er resultat av et tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene.

Kriterier for nominering
De nominerte filmene må i betydelig grad være forankret i nordisk kultur og må være av høy kunstnerisk kvalitet, markere seg gjennom kunstnerisk originalitet og forene og foredle filmens tallrike elementer til et overbevisende og helstøpt verk.

Nasjonal og nordisk jury
Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant framstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode.

Medlemmene av de nasjonale juryene 2019 er Per Juul Carlsen, Jakob Wendt Jensen, Eva Novrup Redvall (Denmark), Jaana Puskala, Harri Römpötti, Mikaela Westerlund (Finland), Hilmar Oddsson, Börkur Gunnarsson, Helga Þórey Jónsdóttir (Iceland), Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen, Britt Sørensen (Norway), Kristina Börjeson and Emma Gray-Munthe (Sweden).

Tidligere vinnere av Nordisk råds filmpris
Nordisk råds filmpris ble delt ut for første gang i 2002. Vinneren var den finske filmen Mies vailla menneisyyttä (Mannen uten minne) av Aki Kaurismäki.

I 2005 ble prisen gjort permanent, og de følgende årenes vinnere var:

2005: Drabet (Drapet), regissert av Per Fly, skrevet av Kim Leona, Dorte Høgh, Mogens Rukov og Per Fly og produsert av Ib Tardini for Zentropa, Danmark.
2006: Zozo, skrevet og regissert av Josef Fares og produsert av Anna Anthony for Memfis Film, Sverige.
2007: Kunsten at græde i kor (Kunsten å gråte i kor), regissert av Peter Schønau Fog, skrevet av Bo Hr. Hansen (basert på en roman av Erling Jepsen) og produsert av Thomas Stenderup for Final Cut, Danmark.
2008: Du levande (Du levende), skrevet og regissert av Roy Andersson og produsert av Pernilla Sandström for Studio 24, Sverige.
2009: Antichrist, skrevet og regissert av Lars von Trier og produsert av Meta Louise Foldager for Zentropa, Danmark.
2010: Submarino, skrevet og regissert av Thomas Vinterberg, skrevet av Tobias Lindholm og produsert av Morten Kaufmann for Nimbus Film, Danmark.
2011: Svinalängorna (Skyggesiden), skrevet og regissert av Pernilla August, skrevet av Lolita Ray, produsert av Helena Danielsson og Ralf Karlsson for Hepp Film, Sverige.
2012: Play, skrevet og regissert av Ruben Östlund, produsert av Erik Hemmendorff for Plattform Produktion, Sverige.
2013: Jagten (Jakten), skrevet og regissert av Thomas Vinterberg, skrevet av Tobias Lindholm, produsert av Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann for Zentropa, Danmark.
2014: Hross í oss (Om hester og menn), skrevet og regissert av Benedikt Erlingsson, produsert av Fridrik Thor Fridriksson for Hrossabrestur, Island.
2015: Fúsi (Historien om den sjenerte giganten), skrevet og regissert av Dagur Kári, produsert av Baltasar Kormákur og Agnes Johansen for RVK Studios, Island.
2016: Louder Than Bombs, skrevet og regissert av Joachim Trier, skrevet av Eskil Vogt, produsert av Thomas Robsahm for Motlys, Norge.
2017: Tyttö nimeltä Varpu (Little Wing), skrevet og regissert av Selma Vilhunen, produsert av Kaarle Aho og Kai Nordberg for Making Movies, Finland.
2018: Kona fer í stríd (Woman at War) skrevet og regissert av Benedikt Erlingsson, skrevet av Ólafur Egilsson, produsert av Carine Leblanc og Marianne Slot for Slot Machine, Island.