«Blindsone» får premiere på Den norske filmfestivalen

11. juli 2018

Tuva Novotnys dramafilm Blindsone vil bli vist i Haugesund mandag 20. august, med besøk fra regissør og skuespillere.

Tuva Novotny debuterer nå som spillefilmsregissør og manusforfatter med filmen Blindsone. Hun har fått med seg Pia Tjelta og Anders Baasmo Christiansen i sentrale roller i denne rørende dramafilmen som er filmet i én lang tagning på 98 minutter, og som setter søkelys på psykiske lidelser blant barn og unge i Norge.

– Tuva Novotny imponerer stort med sin debut som regissør, sier festival – og programsjef Tonje Hardersen.

– Blindsone har blitt hjerteskjærende film om et alvorlig tema, og med et konstant nærværende kamera gjør skuespillerne fantastiske prestasjoner. Jeg ser virkelig fram til å ønske filmen velkommen i Haugesund.

Regissør Novotny ønsker at filmen skal bidra til mer åpenhet rundt temaet:

–  Jeg skrev manus da jeg opplevde en stor taushetskultur omkring emnet. Da jeg samtidig leste om flere tilfeller av veldig unge suicidale saker i Norge, opplevde jeg en manglende åpenhet og diskusjon om psykiske lidelser – både i hjemmemiljøer og i den offentlige debatt. Jeg syntes også at de samtaler som ble ført ofte var preget av skyld og årsak, istedenfor aksept og åpenhet. Siden film er mitt område, var det naturlig for meg å bruke dette til å sette fokus på noe jeg syntes det snakkes altfor lite om.

Produsent Elisabeth Kvithyll ser frem til å ta med filmen til Haugesund:

– Blindsone tar utgangspunkt i norsk virkelighet og viktige samfunnsutfordringer, og skildrer store spørsmål i menneskelivet ved å gå tett på en liten familie. Det er en åpen og modig film med særpreg. Og den våger å bruke et nøkternt formspråk og har mot til å gripe fatt i menneskelige følelser som er vanskelige, vakre og rørende. Vi gleder oss til å møte publikum i Haugesund.

Tuva Novotny tar med seg skuespillerne Pia Tjelta og Anders Baasmo Christensen til premieren.

Om filmen

Blindsone følger en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?

Trailer.

Foran kamera

Pia Tjelta gjør en imponerende innsats i hovedrollen som Maria. Skuespilleren er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og har siden sin første filmrolle i Mongoland i 2001 hatt en solid karriere som fast ansatt på Nationaltheatret, filmskuespiller og klesdesigner for både ByTimo og eget merke. Anders Baasmo Christiansen har i likhet med Tjelta hatt en lang og variert karriere siden gjennombruddet i filmen Buddy fra 2003. Han har hatt roller i store norske filmer som Kon-Tiki og Kongens Nei, så vel som i de populære TV-seriene Dag, Koselig med Peis og En natt. Nora Mathea Øien gjør en fantastisk filmdebut i rollen som tenåringsdatteren Tea. tillegg spiller Per Frisch, Marianne Krogh og Oddgeir Thune i sentrale roller.

Bak kamera

Tuva Novotny er først og fremst kjent som skuespiller fra flere skandinaviske spillefilmer og dramaserier, og har også hatt roller internasjonalt. Hun debuterte som regissør da hun regisserte fire episoder av serien Dag, og har siden regissert en episode av Lillyhammer. Hun er allerede i gang med sitt neste regiprosjekt Britt-Marie var her, som er en frittstående oppfølger til En mann ved navn Ove. Med seg på laget har hun fotograf Jonas Alarik, lyddesigner Peter Albrechtsen og produksjonsdesigner Nina Bjerch-Andersen. Produsent er Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production AS.

Filmen distribueres av Nordisk Film Distribusjon og får ordinær kinopremiere i Oslo fredag 24. august.

Kontaktinformasjon

Nordisk Film
Produsent Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production på tlf 403 28 943 eller e-post elisabeth.kvithyll@nordiskfilm.com

Den norske filmfestivalen i Haugesund

Festivaldirektør Tonje Hardersen på tlf 928 30 559 eller e-post tonje@kino.no
Informasjonsansvarlig Trine Grønningen på tlf 991 03 178 eller e-post trine@filmfestivalen.no