Bjørn Sundquist og Pia Tjelta på Walk of Fame

19. august 2017

Skuespillerne Pia Tjelta (39) og Bjørn Sundquist (69) ble i dag hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame. 

Publikum flokket seg rundt ved avdukingen i Haraldsgaten under Den 45. norske filmfestivalen.

– Dette er ærefullt og skikkelig stas, sa Pia Tjelta. Også Bjørn Sundquist var glad for å bli foreviget i stein:

– Jeg trives godt med dette, sa skuespillerveteranen Sundquist.

Dermed er Sundquist og Tjelta i celebert selskap med Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Liv Ullmann og Jakob Oftebro i Haugesunds Walk of Fame.

Foto: Jan Kåre Ness

Foto: Jan Kåre Ness

Om skuespillerne og Walk of Fame

Pia Tjelta
Pia Tjelta spillefilmdebuterte i Arild Østin Ommundsens romantiske komedie Mongoland i 2001, en film som markerte starten på det som senere fikk navnet Stavanger-bølgen. Hun har siden den gang hatt en rekke fremtredende roller, både på lerretet, tv-skjermen, teaterscenen og i radio. To år etter spillefilmdebuten spilte hun en av de ledende rollene i Morten Tyldums Buddy, som fikk Amanda-prisen for beste norske kinofilm i 2004. I 2007 ble hun nominert til Amanda for beste kvinnelige hovedrolle med Eva Dahrs romantiske komedie Mars & Venus. I 2013 ble hun nominert for sin birolle i Eva Sørhaugs 90 minutter, en film om overgripere og deres ofre.

Pia Tjelta har medvirket i flere tv-serier, blant annet har hun en hovedrolle i TVNorges komiserie Neste sommer. Tjelta spiller også i fortsettelsen av den svenske tv-suksessen om etterforskeren Martin Beck. På filmlerretet blir hun etter hvert å se i Arild Østin Ommundsens Now It’s Dark. Tidligere i år ble Pia Tjelta fast ansatt ved Nationaltheatret, og har med dette sluttet sirkelen, ettersom hun i sin tid kom til filmen fra en teatertrupp.

Bjørn Sundquist
Bjørn Sundquist er uten tvil en av norsk films nestorer og en klar regissør og publikumsfavoritt. Sundquist debuterte på filmlerretet i Pål Bang-Hansens kontroversielle Kronprinsen (1979), om et ungt talent i arbeiderbevegelsen som får karrieren ødelagt av koblinger til amerikansk etterretning. For innsatsen i denne filmen fikk Sundquist Filmkritikerprisen.

Siden har det blitt en lang rekke roller, også i teater, tv og radiosammenheng. Med sine fire Amanda-priser for beste mannlige hovedrolle, er Sundquist den som har mottatt flest priser i denne kategorien. Den første Amanda-statuetten ble han tildelt i 1987 for sin rolle i Bente Erichsens Over grensen – et rystende fluktdrama med handling lagt til annen verdenskrig. I 1996 var det Berit Nesheims Søndagsengler som brakte Sundquist opp på scenen for å motta pris for rollen som prestepappa på kollisjonskurs med sin egen datter. Deretter ble det igjen gjensyn med Amanda i 2000. Den gang fikk han både Amandakomiteens ærespris og prisen for beste mannlige hovedrolle for sin innsats som forfatteren Karin Fossums velkjente krimetterforsker i NRKs tv-serie Sejer – se deg ikke tilbake. For denne rollen fikk han samme året Gullruten i klassen for beste tv-skuespiller.

Sist gang Sundquist mottok Amanda, den femte så langt (inkl. æresprisen), var i 2015 for sin hovedrolle i Gunnar Vikenes komedie Her er Harold. Sundquist er også blitt Amanda-nominert for sine hovedroller i Unni Straumes Thranes metode (1998) og Pål Jackmans Jernanger (2009).

Walk of Fame
Haugesund fikk i 2015 sin egen Walk of Fame da skuespillerne Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var de første som fikk navnene sine meislet inn i granitten i Haraldsgaten. I fjor kom turen til Den norske filmfestivalens ærespresident Liv Ullmann og stjerneskuddet Jakob Oftebro.

En komité med fire medlemmer leverer årlig sin innstilling til Walk of Fame. Årets Walk of Fame-komite har bestått av: Komiteleder og leder i Haugesund sentrum Odd Fossan-Waage jr., ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn, festivaldirektør Tonje Hardersen og avdelingsleder ved Haugaland videregående skole Gro Helen Preston. De tre førstnevnte er alle faste komitémedlemmer, mens Preston er valgt for inneværende år.