Her er festivalprisene

Seks priser blir presentert under festivalen: Andreasprisen, Kritikerprisen, Publikumsprisen, Gledessprederen, Beste prosjekt og Next Nordic Generation.

Her er festivalprisvinnerne! 

Den 50. Norske filmfestivalen er på hell, og årets festivalpriser ble delt ut på avslutningsseremonien på Edda kino i kveld. Utvandrerne, Krigsseileren, Close og Broker vant filmprisene, mens The Love Pill vant Beste prosjekt under Nordic Co-Production Market og Frie Mænd vant prisen for Next Nordic Generation. 

Seks priser blir presentert under festivalen: Andreasprisen, Kritikerprisen, Publikumsprisen, Gledessprederen, Beste prosjekt og Next Nordic Generation. 

Festivaldirektør Tonje Hardersen annonserer festivalprisene i Edda 1. Foto: Grethe Nygaard

Festivaldirektør Tonje Hardersen annonserer festivalprisene i Edda 1. Foto: Grethe Nygaard

Andreasprisen: 

Andreasprisen er en økumenisk filmpris som er et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Film&Kino og avisen Vårt Land. Den er blitt delt ut siden 1985.  

Juryen har bestått av Rune Steensnæs Engedal, Hanne Jacobsen, Kristin Aalen og juryleder Alf Kjetil Walgermo. Prisen er et grafisk blad, signert Eli Hovdenak.  

Juryens begrunnelse:  

Årets prisvinner tar for seg dype spørsmål om kulturell og religiøs identitet. Et selvstendig og sterkt manus, bygget på et kjent materiale, ligger i bunn for filmfortellingen. Selv om hendelsene det fortelles om, ligger langt bak oss, sender filmen relevante tankevekkere også inn i vår egen tid.  

Med overbevisende regi, skuespill og fotografering viser filmen oss de mange utfordringene med å finne sin egen vei og slå rot på ny mark når man i tillegg til sin egen bagasje er omgitt av sterke åndelige forventninger. Brytningene mellom ulike former for gudstro – og tilhørende fordommer – står sentralt i filmen.  

Juryen ønsker å berømme filmskapernes vilje og evne til å utforske disse eksistensielle spørsmålene med høy kunstnerisk kvalitet.  

Andreasprisen 2022 går til Utvandrerne (regissør: Erik Poppe, produsent: Fredrik Wikström Nicastro, distributør: SF Studios). 

Utvandrerne. Foto: SF Studios

Utvandrerne. Foto: SF Studios

Kritikerprisen 

Kritikerprisen gis ut av en jury som består av medlemmer av Kritikerlaget. Juryen har bestått av Peter Stuart Robinson, Kristin Aalen og Le Nguyen. Prisen utdeles til «Close», og består av et litografi av Eva Harr. 

Dette er juryens begrunnelse:  

Vinneren av Filmkritikerprisen er en film som både rører, berører og opprører. Filmen har en enestående tematisk dybde: På modig og klarsynt vis setter filmskaperen søkelys på hvordan samfunnets konvensjoner og forventninger fremmedgjør og tabuiserer menneskets behov for nærhet og fysisk kontakt – et behov som har vært basalt helt siden vi satt stuet sammen og holdt rundt hverandre i steinaldergrotten.     

Den hjerteskjærende historien om et brutt vennskap mellom to unge gutter er fortalt med et glødende hjerte, og samtidig en unik kinematografisk presisjon og visjon. En samstemt jury anser Close (regi: Lukas Dhont, produsent: Michiel Dhont and Dirk Impens, distributør: Arthaus) som et veritabelt mesterverk i både innhold, komposisjon og utførelse, og er stolt av å gi filmen årets filmkritikerpris. 

Close: Arthaus

Close: Arthaus

Publikumsprisen 

Publikumsprisen er gitt av Den norske filmfestivalen. Juryen har bestått av Daniel Nes, Kjetil Almås, Lillian Alstadsæther Fahlvik, Heidi Myhre and Trygve Myhre. Juryleder Trygve Myhre overrakte publikumsprisen til «Krigsseileren». Prisen består av et diplom. Publikumsprisen deles ut i samarbeid med Haugesunds avis. 

Dette er juryens begynnelse:  

Juryen hadde en vanskelig jobb i år som følge av alle de gode filmene i årets festival.  
Publikumsjuryen har valgt en film som forteller en viktig historie, på en flott, cinematisk måte. Vinneren er «Krigsseileren» (regissør: Gunnar Vikene, produsent: Maria Ekerhovd, distributør: YMER Media/Mer Filmdistribusjon). 

Krigsseileren. Foto: Mer Film

Krigsseileren. Foto: Mer Film

Gledessprederen 

Gledessprederen skal være filmen som sprer mest glede. Denne prisen deles ut av festivalen og en jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. Juryen har bestått av Ida K Balto (Aurora kino), Morten Ørmen (Lillehammer kino), Silje Utkilen (Hamar kino), Christin Berg, jury leader (Nordisk Film kino). Prisen ble tildelt «Broker», og består av et trykk av Camilla Thuy. 

Dette er juryens begrunnelse:  

Juryen har vurdert de 23 filmene i hovedprogrammet, og vi må medgi at den klassiske Gledessprederen ikke var lett å finne. Mange av filmene hadde imidlertid en flik av lykke og glede og vi vil først gi hederlig omtale til både «Call Jane» og «Good Luck to You, Leo Grande» som på hver sin måte omhandler svært aktuelle tema og der historien formidles med varme og overskudd. 

Vi falt allikevel ned på en film der vi alle ble sjarmert av en broket gjeng som driver med svært tvilsom aktivitet. Med et grunnleggende alvorlig tema som ramme, fortelles en hjertevarm, morsom og medmenneskelig historie, der det utvikles et vennskap som i utgangspunktet er utenkelig. Den til tider smått absurde dialogen er morsom og tar enkeltmennesket på dypeste alvor. Skuespillerne leverer et strålende samspill og det knyttes et troverdig familieliknende bånd mellom de skadeskutte menneskene. Vi gikk alle ut av kinosalen med et smil om munnen, og vi håper at filmen kan få et langt liv på kino!  

Vinner av Gledessprederen 2022 er «Broker» (regissør: Hirokazu Koreeda, produsent: Eugene Lee, distributør: Another World Entertainment) 

Broker. Foto: Another World Entertainment 

Broker. Foto: Another World Entertainment 

Beste prosjekt 

Prisen går til det beste prosjektet i Nordic Co-production Market. Vinneren får delta på Producers Network in Cannes. Vinneren stemmes frem blant publikum etter pitchingen i Nordic Co-Production Market.  

Prisen ble i år tildelt «The Love Pill» (regissør: Naures Sager, producer: Michael Detlef).   

The Love Pill. Foto: The Uneven

The Love Pill. Foto: The Uneven

Prisen for Next Nordic Generation 

Årets jury har bestått av Renée Hansen Młodyszewski, Leiv Igor Devold og Silje Salomonsen. Den består av NOK 10,000, gitt av Quine, i tillegg til ett års fri bruk av QuineCore solution i deres neste prosjekter, gitt til produksjonsteamet bak den beste avgangsfilmen fra de nordiske filmskolene.  

Her er juryens begrunnelse: 

Vi ønsker å gi en hederlig omtale til en film i årets Next Nordic Generation som lar oss oppleve en personlig historie om kjærlighet og tap som føltes universell. Den er fortalt på en leken, poetisk og sjarmerende måte som viste oss en klar og sterk kunstnerisk stemme. Filmen skilte seg ut i hvordan den var laget og hvordan den talte til oss som publikummere. Vi gleder oss til å følge reisen til regissøren. Hederlig omtale går til En film, der måske handler om fremtiden. 

Hovedprisen går til en film som viste oss klar kvalitet i alle kreative ledd av produksjonen. Filmskaperne klarer å fortelle en sår historie på en absurd måte som utforsker klasse, sosiale unikheter og et langt og kjærlig vennskap, og som utforsker de store spørsmålene som kan avgjøre skjebnen til vennskapet og menneskene. Vi lar oss begeistre av produksjonsdesignet, filmingen og de velregisserte skuespillerne. Universet er tydelig og holder på interessen vår fra start til slutt. Vi fascineres og dras inn i den sære verdenen, og filmen får oss til å tenke. Prisen for Next Nordic Generation går til Frie Mænd (regissør: Óskar Kristinn Vignisson, produsent: Søs Thøstesen - Den danske filmskolen).  

Fire Mænd. Foto: Christian Karlsen

Fire Mænd. Foto: Christian Karlsen

Årets avslutningsfilm er Kärleksbevis regissert av Richard Hobert, og produsert av Håkan Hammarén.    

Kärleksbevis er en moden, psykologisk thriller med et glimt i øyet. Den har sine morsomme og triste øyeblikk. Til vakre pianomelodier blir vi henrevet av disse jordnære karakterene. Magien ligger i interaksjonene og den skjulte spenningen mellom alle sammen. 

Kärleksbevis var en del av New Nordic Films Nordic Co-Production Market i 2021.  

Kärleksbevis. Foto: Fundament Film / Scanbox Entertainment

Kärleksbevis. Foto: Fundament Film / Scanbox Entertainment

{{loaderText}}