Gratulerer Sigurd Moe Hetland

Velkommen på mottakelse

Vi gratulerer Sigurd Moe Hetland! 

Sigurds navn står skrevet i gull på rad 6 sete 18 på ærverdige Gimle kino i Oslo. Og det med god grunn. På fredag fyller han 80 år. Den norske filmfestivalen feirer jubilanten med en mottakelse onsdag 21. August 16:30.  

Liv Ullmann hyller Sigurd Moe Hetland i 2022. Foto: Grethe Nygaard

Liv Ullmann hyller Sigurd Moe Hetland i 2022. Foto: Grethe Nygaard

– Sigurd Moe Hetland så dagens lys på Haugesund sykehus for 80 år siden. Siden den gang har Haugesund spilt en sentral rolle i Kopervikingens 80-årige liv, også i oppveksten. Senere ble det skolegang i byen som elev på Haugesund gymnas/Skeisvang videregående skole, før han slo seg ned i hovedstaden. Og fra 1979, kom han hvert år tilbake i august for å delta med liv og lyst på filmfestivalen, forteller Gunnar Johan Løvvik, tidligere festivaldirektør i Den norske filmfestivalenlom 1987 og 2015, og mannen som fikk filmfestivalen til Haugesund. 

– Sigurd har vært en særdeles viktig ressurs for Den norske filmfestivalen som allestedsværende fotograf, dokumentarist og som levende arkiv. Ingen i verden har et bedre festivalarkiv enn Sigurd. Hjemme i Oslo har han en hel stuevegg full av rapporter, festivalaviser, fotoarkiv, årskavalkader, jubileumsrapporter, statistikker og oversikter over filmpriser levert ut under de årlige filmfestivalene og Amandapris-utdelingene. Og ikke bare fra filmfestivalen i Haugesund, men også fra bl.a. Lübeck, Berlin og Cannes. Han har også avlevert en rekke fotobøker bl.a. under tittelen Memorable Moments.  En bok om hans deltakelse på 51 norske filmfestivaler fikk sin premiere i Haugesund i august. Den norske filmfestivalen og Haugesund har mye å takke Sigurd Moe Hetland for. I 2004 mottok han Haugesund bys hederspris «Spillende Faun» av ordføreren i byen, fortsetter Løvvik.  

– Sigurd beriker vårt liv! Sigurd pleide å reise til Paris og pressekonferansen før og om Cannes-festivalen. Som den eneste (!) ble han da invitert av den mektige pressesjefen Christine Aimee til lunsj etterpå, minnes filmjournalist Per Haddal. Han er blant Norges mest respekterte i sitt felt, og har stått side om side med Sigurd i en årrekke.  

– Sigurd er en unik personlighet, alltid kontaktglad, alltid orientert, alltid i stand til å finne utveier, alltid på plass med sitt kamera. En filmens uformelle historiker og visuelle hukommelse, med utallige bilder fra festivaler, premièrer og annet samt sin samling av programmer og festivalrapporter. Alt overtar Nasjonalbiblioteket etterhvert. Og så er Sigurd en kjær og livfull og energisk venn for mange av oss veteranene gjennom årtier. Pompøst, men sant sagt: Sigurd beriker vårt liv!, fortsetter han.  

Legendarisk 

Sigurd later til å kjenne hele filmnorge og er på fornavn med alle journalister, kinofolk, filmtopper og filmstjerner. Få, om ingen, kjenner norsk filmbransje bedre, og fra sin faste plass i kinosalen har han dokumentert hele den norske filmhistorien de siste 50 årene. I disse 50 årene har han årlig besøkt Den norske filmfestivalen, dokumentert, rapportert og skrevet norsk filmhistorie.  

– Sigurd Moe Hetland er en unik personlighet i norsk film- og kinoverden. Alltid til stede med sitt kamera, for å dokumentere arrangementer, begivenheter, filmpremierer og seminarer. Hans rapporter fra festivalene i Cannes, Haugesund og Lübeck er legendariske. De fullt ut etterrettelige og har solide og godt illustrerte oversikter over filmpriser. Han har også dokumentert Berlin og Oscar på en forbilledlig måte. Han er aldri vanskelig å be, og kommer gjerne, om det ikke er en operaforestilling eller et langt cruise som hindrer ham. Sigurd har tjent bransjen i over 50 år, og fortjener alle våre hjerteligste gratulasjoner til sin 80 års dag!, sier filmkritiker, redaktør og tidligere NFI direktør Jan Erik Holst.  

Bransjens hukommelse 

Holst får støtte av sin etterfølger Vigdis Lian. 

– Sigurd er bransjens hukommelse. Personer, situasjoner, de største stjernene men også "fotfolket" som gjør det hele mulig, Sigurd er der med kamera og sikrer for ettertiden, forteller hun. 

– Det føles som om jeg alltid har kjent Sigurd, men vi fikk et aktivt samarbeid da jeg ble ansatt i Kommunale Kinematografers Landsforbund i 1987, først som barnefilmkonsulent, deretter som programsjef for Den norske filmfestivalen. Vårt gode forhold fortsatte da jeg gikk over til Norsk filminstitutt og etter hvert I andre bransjerelaterte funksjoner. Sigurd er alltid vennlig hjelpsom, har stålkontroll på sitt rikholdige arkiv, og ingen trenger stå bildefast med Sigurd som kilde. Han deler raust, fortsetter Lian.  

Helt unik 

Også NFkinos programdirektør Christin Berg hyller jubilanten.  

– Jeg har kjent Sigurd siden 5 januar 1987, det var da jeg hadde min spede begynnelse i Oslo Kinematografer.  Sigurd jobbet i reklameavdelingen, som det het den gang, mens jeg jobbet i programavdelingen der jeg blant annet skrev kinoprogrammet på skrivemaskin. Dette er lenge siden, med andre ord. Sigurd sørget for at alle kinoene hadde kinoplakater, og ikke minst var han redaktør for Kinoposten, Oslo Kinematografers legendariske internavis. Sigurd hadde alltid fotoapparatet rundt halsen, og hadde allerede da rukket å ta blinkskudd av John Lennon og Yoko Ono og andre celebriteter fra inn- og utland. Sigurd var fast inventar under Cannes-festivalen, der han fikk den aller beste presseakkreditering, han satt alltid på første rad under pressekonferansene, i nærkontakt med de store stjernene, forteller hun.  

Sigurd var en helt unik kollega, han har en dedikasjon for film og kino som fremdeles ligger i blodet hans, i en alder av 80 år. Hans dokumentasjon av små og store hendelser i film- og kinobransjen finnes det ikke maken til. Vi nyter alle godt av Sigurds hukommelse, og han redder oss gang på gang når vi blir bedt om å tidfeste et eller annet. Han graver i bildearkivet sitt og det er nesten ingen grenser for hva som finnes der. Han har produsert en enorm mengde rapporter fra ulike festivaler og jubileer, noe som er verdifullt for oss andre i bransjen. Jeg er utrolig takknemlig for å ha kjent Sigurd i så mange år, han er blid, positiv og dedikert på en helt unik måte, og jeg minnes med glede alle middagene han har invitert til hjemme hos seg selv, og spesielt havremakronene og krokankaken! Dessuten sprenger han nok alle rød løper-rekorder med sitt kamera rundt halsen. Gratulerer med feiende flotte 80 år, Sigurd!, avslutter Berg. 

Den norske filmfestivalen gratulerer Sigurd Moe Hetland så mye med dagen!   

{{loaderText}}