Filmpolitisk konferanse 2024

Filmpolitisk konferanse – Ny virkelighet og endret formidlingsstrategi?

Tid: Mandag 19. august kl. 09.00 – 12.00 Sted: Quality Hotel Maritim, Caiano-salen Pris: Gratis 

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Årets filmpolitiske konferanse vil ta pulsen på kinonorge akkurat nå. Hvordan er det å drive en kino i dyrtid i en verden preget av uro og økte forsvarsutgifter? Hvilken betydning har kinoene for å skape levedyktige lokalsamfunn? Vil kinobesøket komme over kneika med pandemi og streik eller er det en ny virkelighet med redusert inntjening vi må ta inn over oss?  Er vi på vei fra en kommunal til en statlig kinopolitikk? 

Den særnorske kinoavgiften startet som et frivillig medfinansieringsordning, ble så lovpålagt og fortsatt forvaltet av Norsk kino- og filmfond, men har blitt en statlig avgift som ikke går automatisk tilbake til kinotiltak. På den andre siden har nå regjeringen avvist å innføre en medfinansieringordning for strømmetjenester, med henvisning til at det går imot europeisk regelverk.  

NFI har hatt sitt forslag om endringer i markedsordningen ute på høring før sommeren. Hva har tilbakemeldingen vært? På hvilken måte kan endringene være med på å øke det norske kinobesøket?  

PROGRAM:
Moderator: Ingvild Bjerkeland,
 filmviter

08.30 Kaffe og croissanter

09:00 – 09:03 Velkommen ved Tonje Hardersen, Festival- og programsjef, Den norske filmfestivalen.

09:03 - 09:10 Statssekretær Even Aleksander Hagen åpner konferansen.
 

09.10 – 09.40 Keynote: The European cinema landscape – now and looking to the future, by Phil Clapp, president of UNIC
After a period of strong growth, in recent years the European cinema sector has had to navigate a number of significant challenges: first the pandemic, then cost of living pressures and most recently the impact on the film slate of labour disputes in the US. 

In this keynote address, Phil Clapp, President of the European cinema trade grouping UNIC, will consider the current state of the sector and the further changes that it is likely to see in the coming years.

 

09.40 – 10.25 Kinoavgift og ny markedsordning: Vil vi få et regelverk til gode for kinoene?
Kinoenes betydning for norsk filmproduksjon. Hva vil den nye markedsstøtten bety for kinobesøket? Hva skal til for å få likeverdige konkurransevilkår for kinoene? Hvordan kan vi igjen få en solidarisk avgift for å bygge en levedyktig kinobransje?

Panel: blant andre Kjetil Omberg (NFI), Morten Christoffersen (Nordisk film distribusjon), Espen Lundberg Pedersen (Film & Kino), Synnøve Hørsdal (Maipo), Emma Lind (V)
Moderator: Silje Riise Næss, direktør i Talent Norge

 

10.25 – 10.45  Kaffepause

 

10.45 – 11.50 Vil vi noen gang få en norsk medfinansieringsplikt for strømmetjenester?
Hva er det norske finanspolitikere har forstått som ikke europeiske myndigheter har sett? Er dette nå kroken på en medfinansieringsordning? Hvilken betydning har dette for produksjonsbransjen? Hva er veien videre i Norge?

I panelet: direktør Claus Ladegaard, tidligere direktør ved Det danske filminstitut, Eivind Furuseth, instituttleder for rettsvitenskap og styring BI, Åse Kringstad (Virke), Even Alexander Hagen (AP) og Mahmoud Farahmand (H).
Moderator: Elisabeth Sjaastad, forbundsleder Norsk filmforbund
 

11.50 - 12.00 Oppsummering/ åpen mic

{{loaderText}}