Åpningsfilm 2024

Quislings siste dager åpner festivalen

Quislings siste dager åpner Den 52. norske filmfestivalen

Foto: Paradox // SF Studios

Foto: Paradox // SF Studios

Filmen om landssvikeren Vidkun Quisling åpner den 52. norske filmfestivalen søndag 18. august. Regissør Erik Poppe med skuespillere og øvrig filmteam vil innta den røde løperen i Haugesund. 

Quislings siste dager har blitt en mektig opplevelse som sitter i deg lenge etter filmens slutt. Skuespillerprestasjonene er fantastiske og i et fortettet drama med høy intensitet forblir filmen spennende og engasjerende helt mot sin kjente utgang. Filmen forteller en historie fra de mer ukjente dagene etter krigens slutt, samtidig som våre tanker uvilkårlig går til dagens konflikter i forsøket på å forstå ondskapens beveggrunner, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen.

– Haugesundfestivalen er Norges viktigste filmfestival, og vi er veldig stolte av å få åpne den med vår film om Quislings siste dager. Det er for øvrig første gang Erik Poppe og vi er blitt tildelt den æren, uttaler Stein B. Kvae, produsent på filmen sammen med Finn Gjerdrum.

– Den første researchen til denne filmen startet våren 2003. Allerede da trodde vi at dette skulle være det store og det neste. Men både Kongens nei og en rekke andre filmer måtte liksom gjøres før det. NÅ, endelig er filmen ferdig! En dramatisk kamp om sannhet, løgn, tro og tvil. Om den vanskelige freden og den første tiden etter krigen, sier regissør Erik Poppe.

– Haugesund har gjennom hele min karriere vært stedet de fleste av mine filmer har møtt sitt aller første publikum. Jeg elsker denne byen og denne festivalen. Det er et godt sted å være dødsnervøs i! Lett å gjemme seg bort, lett å finne folk som vil deg vel, forteller han videre. 

Erik Poppe

Regissør Erik Poppe startet sin karriere som filmfotograf og jobbet på flere spillefilmer helt fram til 1995. Han var sjefsfotograf på Bent Hamers Eggs (1995) før han debuterte som spillefilmsregissør i 1998 med Schpaa. Filmen fikk mye oppmerksomhet ved en rekke filmfestivaler og kunne bane vei for en sikker karriere for Poppe med filmer som De Usynlige, Kongens Nei og Utøya 22. juli for å nevne noen. I 2013 kom han ut med sin første engelskspråklige film Tusen ganger god natt, mens i 2021 hadde han regien på den svenske filmen Utvandrerne. Han har vært kortlistet for Oscar og mottatt mange Amanda-nominasjoner. Tusen ganger god natt, Kongens nei og Hawaii, Oslo vant Amandaprisen for beste norske kinofilm.



Quislings siste dager

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen. Kan presten, som selv er merket av krigens brutalitet, klare å hjelpe mannen som var på fornavn med Hitler selv, til sjelefred? Er landsforræderen med storhetstanker om seg selv og sin nazistiske misjon, i stand til å angre?


Gard B. Eidsvold har tatt på seg den krevende tittelrollen i Quislings siste dager. Med ham har vi Anders Danielsen Lie i rollen som presten Peder Olsen, Lisa Loven Kongsli som Olsens kone og Lisa Carlehed som Maria Quisling.

Filmen er produsert av Paradox Rettigheter og distribueres av SF. Den får sin ordinære premiere på norske kinoer 13. september.

{{loaderText}}