Den norske film- og fjernsynsprisen Amanda ble etablert i 1985 og ble fra 2005 en ren filmpris. De første 20 årene var prisutdelingen – med unntak av Nordisk Amanda i 1993 – et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen og NRK. I 2006 gikk Amandaprisutdelingen over til å bli sendt på TV 2, hvilket vedvarte til 2018. I 2019 ble prisutdelingen arrangert med VG som sendepartner, og fra 2020 er Amanda tilbake på NRK.
Amandaprisen er en statuett utformet av billedhuggeren Kristian Kvakland og blir produsert og levert av Olaussen metall. Antall kategorier og priser har variert fra år til år.
Her finner du en oversikt over alle prisvinnerne fra 1985 til 2023.
Hvem var Amanda
Amanda har en uklar historie. En versjon er besunget i «Amanda fra
Haugesund» – en kvinne «som en brigg stolt og frodig» som menn hadde et
godt øye til. Slik Amanda er beskrevet i sangen, er nok mest tilpasset
historien sangen bygges opp rundt.
Den egentlig Amanda var alenemor på tjuetallet. Hennes fulle navn var Amanda Sofie Stangeland, og hun ble født i 1894 og døde i 1947. Hun var en sentral skikkelse i bybildet og «regjerte» store og små i sin del av byen. Hun skal ha livnært seg blant annet med å formidle fluidum (drikke) til landliggerne (fiskeflåten) i forbudstiden. Men historien er uklar. Kanskje skjuler det seg flere kvinner bak den frodige Amanda-skikkelsen.
Amanda-statuetten
I 1985 utlyste Haugesunds Avis en konkurranse blant norske billedhuggere
om å lage sin versjon av Amanda. Kristian Kvakland fra Nesodden vant.
Samtidig forberedte Den norske filmfestivalen og NRK en norsk film- og
fjernsynspris og fikk avisen til å stille en statuettkopi av skulpturen
(som i dag står i full størrelse i Haugesund) til filmfestivalens
disposisjon. Amanda var et flott navn på Norges svar på Oscar. Dessuten
er navnet internasjonalt. Slik ble Amandaprisen født.
Amandastatuetten er 30 centimeter høy, og skjørtediameteren er 14 centimeter. I dag veier statuetten 2,5 kilo. Opprinnelig var den nær 5 kilo tung. (Historien skal ha det til at en kvinnelig prisvinner i sin tid fikk snarrådig assistanse av Roger Moore da statuettens vekt bød på utfordringer. Den tidligere Bond-skuespilleren, som bivånet seansen fra kulissene, løp straks ut på scenen og reddet Amanda fra å gå i scenegulvet.)
Gullklapperen er laget av billedhuggeren Nils Aas.