Arne Hestenes’ journalistpris ble delt ut under Den norske filmfestivalen

19. august 2019

Den prestisjefylte og tradisjonstunge Arne Hestenes’ journalistpris ble i kveld delt ut under en pressemiddag på Rådhuset i Haugesund, i anledning Den 47, norske filmfestivalen.

Prisen gikk til Anders Firing Lunde, kulturjournalist i Morgenbladet. Lunde er utdannet ved Universitetet i Oslo, og kommer opprinnelig fra Sandefjord.

– Jeg er veldig takknemlig for at det deles ut en journalistpris som har fokus på tekst, og ikke bare sak, sa Lunde fra talerstolen like etter jurybegrunnelsen var lest opp. Kulturredaktør i Morgenbladet, Ane Farsethås var også tilstede i Rådhuset i Haugesund. – Mange kulturjournalister ser på seg selv som enten litteraturjournalist, filmjournalist, musikkjournalist – din palett er så mye større, sa hun tydelig stolt, og fortsatte med å beskrive Lunde som enormt nysgjerrig og oppmerksom, og en ressurssterk journalist alle i redaktørene i Morgenbladet ønsker å jobbe med. – Jeg er utrolig takknemlig for at du jobber i min redaksjon, avsluttet hun sin tale.

Autoritet, tilstedeværelse og nysgjerrighet

Lunde «skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten», heter det blant annet i juryens begrunnelse, som også fremhever prisvinnerens evne til å avsløre kritikkverdige forhold i kulturlivet og stille gode og kritiske spørsmål.

Årets jury for Hestenes-prisen har bestått av kulturredaktør i Dagbladet Sigrid Hvidsten, festivaldirektør for Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk, og leder av Norsk Filmkritikerlag, Mode Steinkjer. Prisen består av et diplom og et pengebeløp på 25 000 kr.

Om Hestenes-prisen

Arne Hestenes’ journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk blir som oftest bare kalt Hestenesprisen. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk – og hedrer fremragende kulturjournalistikk. Prisen ble delt ut første gang i 1993. Tidligere prisvinnere inkluderer Hans Olav Brenner,  Ingvild Wedaa Tennfjord, Vetle Lid Larsen og Linn Ullmann.

I år deles prisen ut gjennom et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Dagbladet, Institutt for Journalistikk og Norsk Filmkritikerlag.

Prisen ble delt ut av festivaldirektør for Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen i Haugesund.

Juryens begrunnelse:

– Anders Firing Lunde forteller gode historier, han drar leseren inn i saken fra første setning. Selv når den handler om støv på museum. Han skriver skikkelige thrillere om gamle manuskripter, skulpturer, forskningsprosjekter og andre tørre ting. Han skriver med autoritet, dette er en som kan stoffet sitt, og med sterk tilstedeværelse i teksten. Han observerer, forteller hva han har sett – så levende at ingen tviler på at det er riktig. Morsom er han også, akkurat som Arne Hestenes. Juryen for Arne Hestenes journalistpris hedrer i år en kulturjournalist som vil noe med journalistikken sin. Anders Firing Lunde avslører kritikkverdige forhold i kulturlivet, stiller gode og kritiske spørsmål – og han kjeder aldri leserne sine.