Årets Aamot-statuett gikk til Iram Haq

21. august 2018

Mandag 20. august ble regissør, skuespiller og manusforfatter Iram Haq tildelt Aamot-statuetten. Statuetten er Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse og deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

Av tidligere prisvinnere nevner vi festivalsjef Gunnar Johan Løvvik, film-kritikerne Per Haddal og Pål Bang-Hansen, regissørene Hans Petter Moland, Joachim Trier, Berit Nesheim, Margreth Olin og Bent Hamer, skuespiller og regissør Liv Ullmann og skuespillerne Bjørn Sundquist, Espen Skjønberg, Toralv Maurstad og Wenche Foss.

Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, dog ikke i solnedgang, utformet av Arne N. Vigeland.

Priskomiteen 2018 har bestått av programdirektør Christin Berg, kinodirektør Elisabeth Halvorsen, produsent Silje Hopland Eik, filmkonsulent Åge Hoffart og redaktør Jan Erik Holst som leder. Film & Kinos adm. direktør Guttorm Petterson har vært komitéens sekretær.

Iram er utdannet ved Westerdals School of Communication og spilte hovedrollen som «Jasmin» i filmen Import-eksport i 2005. Hun hadde også rollen som «Fatima Silmandar» i Borettslaget, var sykepleier i Berlinerpoplene og ett av drapsofrene i Varg Veum-filmen Falne engler.

Prisvinneren debuterte med kortfilmen Trofast i 2003, hvor hun var både manusforfatter, kostymeansvarlig, regiassistent og skuespiller. Filmen ble valgt ut til festivalen i Venezia i 2004. I 2009 skrev hun manus til, spilte i og regisserte kortfilmen Skylappjenta, hvor hun blander animasjonsfilm og virkelige skuespillere. Den har vunnet flere internasjonale priser, og ble plukket ut til Sundance filmfestival i 2010. Skylappjenta er også utgitt som billed-bok, nominert til Kulturdepartementets debutant pris i 2010.

I 2013 skrev hun manus til og regisserte spillefilmen Jeg er din, en kjærlighetshistorie om en enslig mor, framstilt av Amrita Acharia. Filmen ble valgt som Norges Oscar-kandidat for 2014. Hva vil folk si kom i 2017, også den skrevet og regissert av prisvinneren. Filmen handler om et far-datter-forhold med sterk sosial kontroll i innvandrermiljøer og er et gripende drama som har gjort den til en av Norges mestvinnende filmer det siste året, med publikumspriser i Gøteborg, Los Angeles, Lübeck og Les Arc, Kanonpriser i Trondheim for beste regi, manus, produsent og birolle, Filmkritikerprisen dette året og nå på lørdag fire Amanda-priser i Haugesund, for beste film, regi, manus og beste mannlige hovedrolle.

 

For ytterligere informasjon, kontakt Film & Kino ved:

Adm. direktør Guttorm Petterson Tlf 93004143 eller guttorm@kino.no