Anders Baasmo og Andrea Bræin Hovig blir hedret på Walk of Fame

23. juni 2021

Anders Baasmo (45) og Andrea Bræin Hovig (47) vil bli hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame. Avdukingen skjer den 21. august under Den norske filmfestivalen, samme dag som som utdelingen av Amandaprisen 2021.  

Walk of Fame-komiteen har valgt å hedre to skuespillere som virkelig har bidratt til å bygge opp under profesjonaliteten og kvalitetsnivået i Norges skuespillermiljø, både på teaterscenen og i film- og TV-bransjen.  

En historisk skuespiller

Anders Baasmo ble uteksaminert fra Statens Teaterskole i 2000, og fikk sitt gjennombrudd i rollen som Stig Inge i Buddy (2003), en rolle han også ble tildelt sin første Amanda for. Han har senere også vunnet Gullruten for rollen som Henrik Ibsen i En udødelig mann (2007) og som Benedict i Dag (2011 og 2012)Han har også blitt tildelt Heddaprisen for sin skildring av Hamlet (2008) og Kanonprisen for Nord (2010). Han er med det den første skuespilleren som har fått alle de fire store skuespillerprisene i norsk sammenheng. 

– Det er med stor ydmykhet og takknemlighet jeg mottar en slik heder fra Den norskefilmfestivalen. Man kjenner litt på at man plutselig har vært med en stund, og fått oppleve mange eventyrlige møter, locations og innspillinger med hardtarbeidende og fantastiske kollegaer, både foran og bak kamera. En slik utmerkelse inspirerer til videre jobbing og flere eventyr.
Det setter en ekstra spiss på det hele å kunne dele denne æren med teaterskolestudiekamerat Andrea Bræin Hovig. Og det er alltid en sann glede å besøke augustvakre Haugesund, forteller Baasmo. 

Andrea har rørt et helt folk 

Andrea Bræin Hovig gikk ut av Statens Teaterskole i 1998, og ble samme år ansatt ved Det Norske Teateret. I 2002 ble hun ansatt i Nationaltheateret. Hun har medvirket i mange kritikerroste filmer, blant annet Som du ser meg (2012), En affære (2018) og Barn (2019). I 2020 vant hun Amandaprisen for Beste kvinnelige skuespiller for sin tolkning av Aina i Håp (2019). Hun har også medvirket i flere norske storsatsinger på TV-skjermen som Berlinerpoplene (2007), Mammon (2014) og Aldri Voksen (2020). 

– Dette er en stor glede! Det føles som å bli innlemmet i en arbeidsgruppe som elsker, og jobber for, norsk film, forteller Bræin Hovig. 

Om Walk of Fame 

Haugesund fikk i 2015 sin egen Walk of Fame, da skuespillerne Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var de første som fikk navnene sine meislet inn i granitten i Haraldsgata. I 2016 var det Liv Ullmann og Jakob Oftebro, i 2017 skuespillerne Pia Tjelta og Bjørn Sundquist, i 2018 gikk turen til Toralv Maurstad og Agnes Kittelsen og i 2019 fikk Aksel Hennie og Anne Marit Jacobsen hver sin stjerne. I fjor gikk utmerkelsen til Sven Nordin og Ingrid Bolsø Berdal. 

En komité med leverer årlig sin innstilling til Walk of Fame. Årets komité består av: Ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn, festival- og programsjef i Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, markedskoordinator i Haugesund sentrum næringsdrift Geir Jakobsen, administrativ leder i Den norske filmfestivalen Nina Samdal samt Håkon Laastad, daglig leder i Laastad & Co. og Ingvild Bjerkeland, Frivillighetskoordinator i Haugesund kommune.