Amandaprisen får to nye kategorier

7. november 2019

Den norske filmprisen Amanda vil i fra og med 2020 innlemme Beste maske/sminke og Beste kostyme i sine priskategorier. Det vil dermed bli utdelt 22 priser neste år, inkludert Æresamanda og Gullklapperen som deles ut av Amandakomiteen, og Folkets Amanda som er en publikumspris.

– De fleste andre nasjonale filmpriser, som blant annet Oscar, Bafta og Gullbaggen, har allerede kategoriene maske/sminke og kostyme og Amandakomiteen ser det som en naturlig utvikling å inkludere disse i Amandaprisen, sier Tonje Hardersen, leder av Amandakomiteen.

– Dette er et initiativ som har kommet fra filmbransjen, ledet an av gruppen «Vi er halvparten av historiene» og vi er glade for å kunne bidra med å sette fokus på disse viktige fagfunksjonene, fortsetter hun.

Filmprisen Amanda er innstiftet for å øke kvaliteten på, samt fremme interessen for norske kinofilmer, dokumentarer og kortfilmer beregnet på offentlig fremvisning. Prisen består av en statue i bronse utformet av billedhuggeren Kristian Kvakland og produseres av Olaussen metal. Amanda arrangeres og finansieres av Den norske filmfestivalen AS. Arbeidet ledes av en egen komité, Amandakomiteen, som består av ledere fra de ulike bransjeorganisasjonene.

 

Amanda er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 15.–21. august 2020. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2019 til 30. juni 2020.