a-ha the Movie får sin norgespremiere under Den norske filmfestivalen

22. juni 2021

– Som gammel blodfan av a-ha kan jeg nesten ikke beskrive hvor mye jeg gleder meg til å kunne presentere a-ha The Movie for publikum i Haugesund. Filmen formidler på glitrende vis hele den unike historien til bandet, uten å legge skjule på det problematiske forholdet mellom bandets medlemmer. Den gir oss både et nært og sårt portrett av a-ha, men i sentrum står alltid den fantastiske musikken som gjør at man har lyst til å synge med hele veien, sier festivaldirektør Tonje Hardersen.

– Musikk er min store lidenskap, og a-ha var det første bandet som viste at det gikk an for norsk musikk å nå ut i verden. Fra idé til film har det gått 12 år, og da jeg for fem år siden fikk grønt lys til å følge Morten, Magne og Pål, var det som en drøm gikk i oppfyllelse. Det har vært fascinerende å komme under huden på tre så sterke viljer, og som har skapt så mye fantastisk musikk. Alle i Norge har et forhold til a-ha, og etter verdenspremieren på Tribeca Filmfestival i New York gleder jeg med stort til norsk premiere i Haugesund i august, sier regissør Thomas Robsahm.

Unike og sterke karakterer

a-ha The Movie følger Morten Harket, Pål Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen på turné. Den forteller samtidig historien om tre tenåringer som drømte om å bli verdensberømte popstjerner.

  Det har vært en spennende reise å følge tre så unike og sterke karakterer. Og i møte med fansen ute i verden, har vi sett hvor store de fremdeles er og hvor sterkt de berører med sin musikk. Å være tett på med kamera har gitt særegne øyeblikk. Og som i en god film, mye drama. Aldri kjedelig, sier co-regissør og fotograf Aslaug Holm.

Kan de skape ny musikk?

Med unik tilgang på bandet i nåtid, samt bruk av ukjent arkivmateriale, forteller filmen hvordan tre svært ulike kreative personligheter har gitt oss stor musikk og internasjonal suksess. Men filmen viser også hvordan skyhøye musikalske ambisjoner har ført til konflikt og trøblete vennskap i flere tiår. Kan de igjen skape musikk sammen?

Da «Take On Me» toppet Billboard-hitlista i 1985, gikk drømmen i oppfyllelse. De er fortsatt enormt populære, 35 år etter gjennombruddet. De er også Norges største popsuksess gjennom tidene. «Take On Me» passerte sommeren 2019 én milliard avspillinger på YouTube.

a-ha The Movie er produsert av Motlys ved Yngve Sæther og Thomas Robsahm. Den distribueres av Euforia og får ordinær kinopremiere 3. september.